Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Ostarimo i ostanimo u Dubrovačkom primorju

Marija Mašanović Worman ; Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 154 Kb

str. 132-137

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

Hrvatsko pučanstvo kao "vrlo staro pučanstvo"spada u četvrtu grupu država svijeta po klasifikaciji UN-a zbog udjela 65 godišnjaka od 15,62 %. Demografska očekivanja usmjerena su prema ubrzanom procesu starenja hrvatskog pučanstva koje nosi svoje društvene posljedice.
Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Dubrovačkom primorju (u daljnjem tekstu Primorje) živi ukupno 2216 stanovnika, od čega udio stanovnika starijih od 65 godina iznosi 25,7% (u Županiji taj udio iznosi 15,9%). Kako starija populacija ima specifične zdravstvene potrebe (pobolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti, smanjena pokretljivost, demencija, poremećaji kognitivnih funkcija, itd.) i specifične socijalne potrebe (problem osamljenosti, lošija financijska potpora i sl.) nameće se pitanje kvalitete života starijih osoba. Iz navedenog je proizašla osnova za osmišljavanjem projekta kojim bi se ostvarila intervencija u cilju poboljšanja kvalitete življenja samih starih osoba i to osnivanjem servisa za pomoć u njihovom vlastitom domu edukacijom gerontodomaćica.
Gerontodomaćice bi bile nezaposlene žene ili umirovljenice, stanovnice mjesta u Primorju, posebno senzibilizirane i s afinitetom za starije same osobe koje bi se družile s njima i pomagale im u obavljanju svakodnevnih poslova u kući. Nakon odabira žena od strane patronažnih sestara, slijedila bi edukacija za gerontodomaćice.
Pripreme za provođenje ovog projekta uključivale bi formiranje županijskog tima za stare osobe, pripremanje anketa i anketiranje uzorka starijih osoba kako bi se pobliže utvrdile njihove specifične potrebe i zahtjevi, što bi se kvalitativno analiziralo (analiza slobodnog teksta).
Cilj je projekta također i senzibilizirati javnost na probleme starijih osoba, te upozoriti nadležne i odgovorne (političari, vlada) o trendu starenja hrvatske populacije i upoznati ih sa socijalno-gospodarskim i političkim implikacijama u narednom, ali bliskom vremenskom razdoblju, te ih uputiti na mogućnost promjene kvalitete življenja samih starih osoba uz aktivan angažman cjelokupne zajednice.

Ključne riječi

stari sami; depopulacija; kvaliteta života; potrebe starih

Hrčak ID:

298598

URI

https://hrcak.srce.hr/298598

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 76 *