Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.3

Izolacija i fenotipska karakterizacija mikrosimbionata soje (Glycine max L.) u kontinentalnoj Hrvatskoj

Sanja Kajić orcid id orcid.org/0000-0001-8869-5131 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Borovec ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lucija Horvat ; Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zaprešić, Hrvatska
Viktorija Kočmar ; Osatina grupa, Viškovci, Hrvatska
Lucija Sklepić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Sikora ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Rajnović ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 470 Kb

str. 22-30

preuzimanja: 154

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Simbioznom fiksacijom dušika leguminoze mogu zadovoljiti veliki dio svojih potreba za dušikom na učinkovit i ekološki prihvatljiv način. Rizobije su skupine bakterija tla sa jedinstvenom sposobnošću tvorbe kvržica na korijenu leguminoza u kojima pomoću enzima nitrogenaze konvertiraju inertan atmosferski dušik u biljkama pristupačan amonijačni oblik. Pretpostavlja se da su u tlima kontinentalne Hrvatske prisutni autohtoni sojevi rizobija koji noduliraju soju te da se sojevi međusobno razlikuju po fenotipskim i genotipskim svojstvima. U cilju odabira najkvalitetnijih sojeva rizobija sakupljeni su uzorci tla iz tri područja kontinentalne Hrvatske u kojem postoji dugogodišnja tradicija uzgoja soje. Fenotipska karakterizacija uključila je utvrđivanje rasta na različitim temperaturama, pH vrijednostima i rast na različitim koncentracijama soli, biokemijsku karakterizaciju, ispitivanje otpornosti na antibiotike. Fenotipska karakterizacija pokazala je značajnu otpornost na stresne uvjete okoliša, posebno otpornost na niski pH što je izuzetno važno jer Hrvatska ima jako puno kiselih tala. Kao najbolji sojevi pokazali su se sojevi SR1, SR2 te SR3 zbog čega bi ih bilo korisno uključiti u daljnji program selekcije.

Ključne riječi

kvržične bakterije; biološka fiksacija dušika; soja; fenotipska karakterizacija; ekološka karakterizacija

Hrčak ID:

300524

URI

https://hrcak.srce.hr/300524

Datum izdavanja:

21.4.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 730 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.