Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.3935/rsp.v14i1.693

Sažetak izvješća o društvenom razvoju Hrvatska 2006. Neumreženi: Lica socijalne isključenosti u Hrvatskoj

Program Ujedinjenih naroda za razvoj


Puni tekst: hrvatski pdf 303 Kb

str. 65-84

preuzimanja: 1.011

citiraj


Sažetak

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) je svjetska mreža UN-a za razvoj koja djeluje u 166 zemalja, pomažući im kako bi našli vlastita rješenja za izazove globalnog i nacionalnog razvoja te stanovnicima omogućili da izgrade bolji život.
Nacionalno izvješće o društvenom razvoju za 2006. godinu posvećeno socijalnom uključivanju u Hrvatskoj bavi se pojavnostima društvene marginalizacije pojedinaca i skupina stanovništva uslijed njihova ograničenog pristupa socijalnim uslugama, zapošljavanju, obrazovanju, stanovanju te ostvarenju ljudskih prava općenito. Za mnoge se hrvatske građane kvaliteta života u postsocijalističkom i poslijeratnom okruženju značajno unaprijedila. Međutim, napredak nije svim pojedincima i svim područjima donio jednaku korist. Bez odgovarajuće intervencije države, civilnog društva i međunarodne zajednice, rizičnu bi populaciju moglo progutati trajno siromaštvo, socijalna izoliranost i kulturna deprivacija. Slijedom aktivnosti u svezi pristupa Europskoj uniji i nastojanja da se odgovori na zahtjeve globalnog gospodarstva, ovo izvješće nudi preporuke za unaprjeđenje dostupnosti usluga socijalne skrbi i socijalnih mjera općenito, sa svrhom ublažavanja rizika od socijalne isključenosti.
Prvo i drugo poglavlje ovog sažetka pruža kratki pregled koncepta socijalne isključenosti, modela otvorene koordinacije EU-a te gospodarske i demografske situacije u Hrvatskoj. Treće poglavlje detaljno prikazuje rizične skupine, navodeći ključne poteškoće i smjernice uz pobliže razmatranje njihova pristupa uslugama socijalne skrbi. Četvrto i peto poglavlje obrađuju ključne poteškoće s kojima se suočavaju ranjive skupine te nude moguća rješenja glede socijalne isključenosti u Hrvatskoj.

Ključne riječi

izvješće o društvenom razvoju; socijalna isključenost; ranjive skupine; Hrvatska

Hrčak ID:

30306

URI

https://hrcak.srce.hr/30306

Datum izdavanja:

13.3.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.303 *