Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zloćudne novotvorine kao javnozdravstveni problem u Zadarskoj županiji u 2008. godini

Ana Petrić


Puni tekst: hrvatski pdf 224 Kb

preuzimanja: 39

citiraj


Sažetak

Zbog izuzetnog društvenog značaja malignih bolesti koji se očituje u velikoj učestalosti bolesti, smrtnosti, dugotrajnim bolovanjima i visokim troškovima liječenja, ove bolesti pripadaju skupini vodećih javnozdravstvenih problema.
Za praćenje različitih bolesti u populaciji te usporedbe među zemljama od posebne je važnosti njihovo svrstavanje u određene skupine. Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB-10) novotvorine (C00-D48) su svrstane u II skupinu, unutar kojih se nalaze zloćudne novotvorine (C00-C97).
Predviđeni broj novih slučajeva raka i smrti od raka temelji se na demografskim promjenama i vremenskim trendovima. Bez promjena u sadašnjim stopama do 2030. godine broj novih slučajeva raka u svijetu mogao bi biti 20 milijuna, te 13 milijuna umrlih od raka. Porastom stope za 1% godišnje broj novih slučajeva bio bi 26,4 milijuna i 17 milijuna umrlih od raka.
Zdravstveno-statističkim praćenjem dobiveni podaci ukazuju na to da svaka četvrta osoba u našoj Županiji umire od zloćudnih novotvorina. Broj novodijagnosticiranih osoba oboljelih od raka raste nakon 45-te godine, ali su prvi slučajevi oboljenja kod pojedinih sijela raka registrirani već u mlađim dobnim skupinama od 25 do 29 godina.

Ključne riječi

zloćudne novotvorine; pobol; smrtnost; javnozdravstveni problem; Zadarska županija

Hrčak ID:

310679

URI

https://hrcak.srce.hr/310679

Datum izdavanja:

7.10.2010.

Posjeta: 108 *