hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU

Marija Vukobratović ; VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE U KRIŽEVCIMA
Zdenko Lončarić ; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Želimir Vukobratović ; VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE U KRIŽEVCIMA
Nada Dadaček ; VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE U KRIŽEVCIMA

Puni tekst: hrvatski, pdf (313 KB) str. 29-37 preuzimanja: 1.490* citiraj
APA 6th Edition
Vukobratović, M., Lončarić, Z., Vukobratović, Ž. i Dadaček, N. (2008). PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU. Poljoprivreda, 14 (2), 29-37. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/31238
MLA 8th Edition
Vukobratović, Marija, et al. "PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU." Poljoprivreda, vol. 14, br. 2, 2008, str. 29-37. https://hrcak.srce.hr/31238. Citirano 17.11.2019.
Chicago 17th Edition
Vukobratović, Marija, Zdenko Lončarić, Želimir Vukobratović i Nada Dadaček. "PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU." Poljoprivreda 14, br. 2 (2008): 29-37. https://hrcak.srce.hr/31238
Harvard
Vukobratović, M., et al. (2008). 'PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU', Poljoprivreda, 14(2), str. 29-37. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/31238 (Datum pristupa: 17.11.2019.)
Vancouver
Vukobratović M, Lončarić Z, Vukobratović Ž, Dadaček N. PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU. Poljoprivreda [Internet]. 2008 [pristupljeno 17.11.2019.];14(2):29-37. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/31238
IEEE
M. Vukobratović, Z. Lončarić, Ž. Vukobratović i N. Dadaček, "PROMJENE KEMIJSKIH SVOJSTAVA STAJSKIH GNOJIVA PRI KOMPOSTIRANJU", Poljoprivreda, vol.14, br. 2, str. 29-37, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/31238. [Citirano: 17.11.2019.]

Sažetak
Suvremena poljoprivredna proizvodnja, pored proizvodnje dostatne količine hrane, mora proizvoditi visokokvalitetnu hranu, ali i očuvati okoliš, prvenstveno očuvanjem tala, kao prirodnog i obnovljivog, ali iscrpljivoga resursa. Očuvanje tala izravno naglašava brigu o osnovnim svojstvima tla koja utječu na njegovu plodnost, a jedna od mjera je primjena organskih gnojiva. U praksi se najčešće koristi stajski gnoj, a procesi razgradnje, koji, ovisno o načinu držanja stoke i izgnojavanja te uvjeta u kojima se takva masa skuplja i drži, često ne idu u željenome smjeru i prilikom primjene takvoga gnoja izostaju očekivani pozitivni učinci, a nerijetko se javljaju i negativni.
U pokusu je kompostirano pet različitih stajskih gnojiva (svježi i poluzreli goveđi, konjski, svinjski i pileći) i praćene su promjene kemijskih svojstava. Tijekom procesa kompostiranja došlo je do značajnih promjena: pH reakcija početnih kompostnih materijala narasla je kod svih komposta (od 8 na iznad 9), osim svinjskoga, čija je pH vrijednost bila ispod 7; EC se povećao prosječno za 69%, na kraju istraživanja utvrđen je vrlo visok EC u pilećem (12,15 d•Sm-1, što je trostruko iznad graničnih vrijednosti za supstrat za kontejnersku proizvodnju) i konjskom (8,75 d•Sm-1, što je gotovo dvostruko iznad tih vrijednosti). Čitav proces kompostiranja karakterizira opadanje udjela organskoga C (prosječno za 19,62%), dok je suprotna dinamika udjela ukupnoga N (prosječni porast za 38%). C•N odnos se u kompostima očekivano smanjio ispod 20:1, uz najveći pad kod goveđih stajskih gnojiva s najvišim početnim C•N odnosom. Utvrđen je i porast nitratnog oblika dušika, uz pad udjela amonijačnog.

Ključne riječi
stajski gnoj; kompostiranje; kemijska svojstva komposta; C•N odnos; EC; pH

Hrčak ID: 31238

URI
https://hrcak.srce.hr/31238

[engleski]

Posjeta: 1.898 *