Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Park-šuma “Komrčar” na otoku Rabu – stanje i valorizacija

Roman Rosavec ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.447 Kb

str. 345-352

preuzimanja: 853

citiraj


Sažetak

Područje današnje park-šume u prošlosti se koristilo kao pasište za stoku žitelja grada Raba. No, međutim, rapski nadšumar Pravdoje Belia, to područje gledao je drugim očima i odlučio pošumiti tu površinu. Nailazio je na žestoke otpore, čak su mu i sadnice čupali, ali on nije odustajao od svoje namjere. Razvilo se tu divno zelenilo kojega Zavod za zaštitu prirode u Zagrebu na temelju rješenja od 15. 3. 1965. godine, a na temelju Zakona o zaštiti prirode, upisuje u registar zaštićenih objekata prirode u kategoriju rezervata prirodnog predjela, a prema danas važećem Zakonu u kategoriji park-šuma.
Izgled vegetacije danas, u mnogočemu se razlikuje od stanja u vrijeme Pravdoja Belije i neposredno nakon njegove smrti. Danas tu uglavnom prevladava autohtona vegetacija koja je dosta devastirana, najčešće iz razloga slabe brige o njezinom rastu i razvoju.
Zbog velikog broja stabala te velike gustoće, a u svrhu što preciznijih mjerenja i dobivanja pouzdanih rezultata, čitava park-šuma Komrčar, površine od 8,3 ha, podjeljena je na manje segmente, odnosno plohe. Pojedina ploha ograničena je šetnim stazama kroz park. Na taj način dobili smo 37 ploha. Na svakoj plohi utvrđen je florni sastav (sloj drveća, sloj grmlja, sloj prizemnog rašća).
Bitno je napomenti da je čitavo područje park-šume podijeljeno u tri zone zbog lakšeg korištenja, održavanja i intervencija u kompoziciji parka.

Ključne riječi

biološko-ekološka valorizacija., gospodarenje, Komrčar, Rab, vegetacija

Hrčak ID:

31312

URI

https://hrcak.srce.hr/31312

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.382 *