Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje virulencije različitih sojeva kampilobaktera u mišjem modelu

Darinka Vučković orcid id orcid.org/0000-0003-1266-3891 ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Maja Abram ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 279 Kb

str. 285-288

preuzimanja: 437

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 279 Kb

str. 285-288

preuzimanja: 422

citiraj


Sažetak

Cilj: Bakterije roda Campylobacter najčešći su uzročnici bakterijskog gastroenteritisa u ljudi širom svijeta. Najčešćim izvorom infekcije ljudi s C. jejuni i C. coli smatra se pileće meso. Dijelom i zbog nedostatka odgovarajućeg životinjskog modela za in vivo istraživanja, još uvijek nije objašnjeno jesu li svi izolati iz namirnica virulentni i mogu li izazvati infekciju u čovjeka. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi razliku u virulenciji između sojeva kampilobaktera različitog podrijetla koristeći prethodno uspostavljeni model mišje kampilobakterioze.
Metode: BALB/c miševi intravenski su inficirani različitim sojevima kampilobaktera. Ispitana su tri soja C. jejuni (dva klinička izolata i jedan izolat iz pilećeg mesa) i jedan C. coli (klinički izolat). Broj bakterija u homogenatima organa (jetre i slezene) praćen je osam dana.
Rezultati: Nakon inokulacije, bez obzira na ispitivani soj, uspostavljena je sustavna infekcija koja je potvrđena izolacijom bakterija iz jetre i slezene. S obzirom na razlike u broju izoliranih kampilobaktera iz homogenata ispitivanih organa, zapažena je razlika u virulenciji ispitivanih sojeva. Najveći broj bakterija dokazan je u jetri i slezeni životinja inficiranih C. jejuni izolatom iz pilećeg mesa, dok je C. coli pokazao najslabiju virulenciju.
Zaključci: Bakterije roda Campylobacter pokazuju razlike u virulenciji ovisno o vrsti i podrijetlu izolata. U opisanom mišjem modelu virulencija je najsnažnije izražena u slučaju C. jejuni izolata iz namirnice, upućujući na značajnost pilećeg mesa u uspostavi humane kampilobakterioze.

Ključne riječi

kampilobakteri; klinički izolat; miševi; piletina; virulencija

Hrčak ID:

31399

URI

https://hrcak.srce.hr/31399

Datum izdavanja:

1.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.633 *