Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Provođenje Nacionalne kampanje „I ja želim čitati“ u knjižnicama Karlovačke županije

Anita Malkoč Bišćan orcid id orcid.org/0000-0001-5824-6423 ; Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac *
Martina Barišić Koprenica orcid id orcid.org/0009-0004-7132-9214 ; Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 568 Kb

str. 179-199

preuzimanja: 6

citiraj


Sažetak

Cilj. Ovim se radom želi dobiti uvid u zastupljenost Kampanje u knjižnicama Karlovačke županije, kako bi se pridonijelo poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u Karlovačkoj županiji.
Pristup/metodologija. U prvom dijelu rada prikazana su dosadašnja saznanja vezana uz provođenje Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!” te inkluzivni knjižnični programi. U drugom dijelu rada provedeno je istraživanje putem anketnog upitnika u elektroničkom obliku. Analizirana je mreža knjižnica Karlovačke županije koju čine 51 knjižnica. Kvantitativnom analizom anketnog upitnika došlo se do saznanja o broju knjižnica koje sudjeluju u Nacionalnoj Kampanji „I ja želim čitati!” te ciljanim skupinama i vrstama korisnika.
Rezultati. Nakon analize ankete vidljivo je da je većina knjižnica u Karlovačkoj županiji upoznata s Kampanjom i provode je u okviru svojih mogućnosti. Analizom ankete uviđa se problem prostornog uređenja knjižnica te prilagodba programa za ciljane skupine korisnika.
Ograničenja. Budući da je odaziv na anketu bio tek 60 % od ukupnog broja knjižnica u Karlovačkoj županiji, ne može se generalizirati, ali može se zaključiti da je većina knjižnica Karlovačke županije upoznata i sudjeluje u Kampanji.
Praktična primjena. Istraživanje je usmjereno knjižničarima i drugim stručnjacima na području Karlovačke županije koji prate Nacionalnu Kampanju „I ja želim čitati!” kao smjernicu za organiziranje budućih inkluzivnih aktivnosti. Težnja je povećati broj događanja u ispitanim knjižnicama te uvesti suradnju i ponuditi programe i za one knjižnice koje do sada nisu bile uključene u Kampanju.
Originalnost. S obzirom da mjerljivost kampanje “I ja želim čitati” do sada nije provođena na području Karlovačke županije, ovaj rad daje vrijedne i originalne uvide u provođenje Kampanje te smjernice kako poboljšati kvalitetu usluga. Dobiveni rezultati potaknut će knjižnice da što kvalitetnije sudjeluju u Kampanji kako bi korisnici sa zadovoljstvom boravili u prostoru knjižnica i imali mogućnost pristupu građi laganoj za čitanje.

Ključne riječi

inkluzija, Kampanja „I ja želim čitati”, ranjive skupine, teškoće čitanja

Hrčak ID:

316720

URI

https://hrcak.srce.hr/316720

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 41 *