Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Utjecaj socijalne nesigurnosti na rast i sazrijevanje mladog čovjeka

Karlo Koračević ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.921 Kb

str. 99-111

preuzimanja: 1.100

citiraj


Sažetak

Za razliku od drugih tema tečaja, ova zaista uključuje izuzetno široki spektar problematike. Time se odmah pojavljuju barem dvije poteškoće; prva, kako u kratkom vremenu adekvatno prikazati sve relevantne aspekte ove problematike i, druga, po kojem kriteriju odabrati prioritetna pitanja. Rješenje će očito biti u nastojanju da se ne ponavljaju sadržaji drugih predavanja, iako je nemoguće to u potpunosti izbjeći, i da se više pažnje posveti onim pitanjima kojima se i u sociološkoj literaturi daje više prostora, a ona daju svoj doprinos razradi opće teme tjedna.
Na početku treba također napomenuti da je literatura na temu mladih u modernom društvu vrlo obilna ili kako to jedan autor na početku svog izlaganja kaže »kao pijesak u moru« (Krüger, 25 ). Nije lako dati jednu zaokruženu sliku svega o čemu se tu raspravlja i rezultata do kojih se dolazi. To je činjenica koja proizlazi i iz same naravi objekta istraživanja. Nije naime moguće govoriti o mladima danas kao o jednoj jedinstvenoj, više ili manje homogenoj društvenoj kategoriji (Münchmeier, 379). Riskantna je svaka prebrza generalizacija. Zato su i sve općenite tvrdnje o mladima više ili manje problematične, posebno ako se žele direktno primijeniti na objašnjenje ponašanja sasvim konkretne populacije.
Uz te ograde odlučio sam se za slijedeći plan izlaganja: nakon prikaza glavnih obilježja modernog društva opisat ću svijet današnjih mladih općenito. Zatim ću govoriti o čimbenicima socijalizacije mladih i veći dio izlaganja posvetiti specifičnim pitanjima utjecaja pojedinih karakteristika modernog društva na mlade, ali ne u jednoj razvojnoj perspektivi (to je zadaća jedne Entwicklungspsychologie), nego sociološki, na temelju istraživanja mišljenja i ponašanja mladih.

Ključne riječi

socijalna nesigurnost; maldež; sazrijevanje; socijalizacija

Hrčak ID:

31778

URI

https://hrcak.srce.hr/31778

Datum izdavanja:

20.10.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.447 *