Skoči na glavni sadržaj

In memoriam, Nekrolog, Obituarij

Prof. dr. sc. Domagoj Rastija (1970. – 2024.)

Vladimir Zebec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.809 Kb

verzije

str. 115-115

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Dana 14. travnja 2024. godine u Osijeku je u 54. godini života preminuo naš poštovani i dragi kolega, prof. dr. sc. Domagoj Rastija, redoviti profesor u trajnome izboru Zavoda za agroekologiju i zaštitu okoliša Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.
Domagoj Rastija rođen je 12. lipnja 1970. godine u Osijeku. Po nacionalnosti je bio Hrvat, oženjen i otac dvoje djece. Osnovnu školu i matematičku gimnaziju završio je u Osijeku. Sudjelovao je kao dragovoljac u obrani grada Osijeka i Hrvatske u Domovinskome ratu. Bio je hrvatski branitelj i časnik Hrvatske vojske, odlikovan spomenicom Domovinskoga rata i Redom hrvatskoga pletera.
Na Poljoprivrednome fakultetu u Osijeku diplomirao je 1997. godine na predmetu Pedologija, gdje se i zaposlio. Magistrirao je na Agronomskome fakultetu u Zagrebu 2002. godine, a doktorirao je 2006. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Tijekom rada na Fakultetu bio je nositelj kolegija vezanih za pedologiju i fiziku tla.
Bio je nositelj i istraživač na brojnim znanstvenim projektima, a prezentacijom rezultata svojih istraživanja u području pedogeneze i sistematike tala, hidropedologije, fertilizacije i aktivnim sudjelovanjem na velikome broju međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, prof. dr. sc. Domagoj Rastija dao je velik znanstveni i stručni doprinos u području pedologije. Od 2009. do danas bio je voditelj agronomskoga dijela više desetaka idejnih projekata navodnjavanja i predinvesticijskih studija te koncepcijskih rješenja. Bio je aktivni član Hrvatskoga tloznanstvenog društva i Hrvatskoga agronomskog društva.
Njegova vedra narav bila je inspirativna za sve one koji su imali priliku raditi s njim i od njega učiti. Njegova posvećenost pedologiji i agronomskoj struci nije bila ograničena samo na predavaonicu, već je profesor Rastija bio čovjek od terena i struke, cijenjen i uvažavan. Uvijek je bio tu za svoje kolege, spreman podijeliti svoje znanje i iskustvo s onima koji su to tražili. Njegova jednostavnost i vedrina te sposobnost da inspirira druge ostavili su trajan pečat u sjećanju svih koji su imali privilegij poznavati ga.

Ključne riječi

Hrčak ID:

318044

URI

https://hrcak.srce.hr/318044

Datum izdavanja:

20.6.2024.

Posjeta: 0 *