Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.29.2.4

ZORKA LASIĆ (Lička Jesenica, 5. lipnja 1930. – Karlovac, 19. lipnja 2023.) Rad, red i obrazovanje

Snježana Mirilović ; Opća bolnica Karlovac, Andrije Štampara 3, 47 000 Karlovac, Hrvatska *
Sanda Franković ; Škola za medicinske sestre Mlinarska, Mlinarska 34, 10 000 Zagreb, Hrvatska

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 776 Kb

str. 114-119

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Uvod: Nakon završetka Drugog svjetskog rata, u zemlji vlada izrazito loša ekonomska situacija, što posljedično doprinosi i lošoj epidemiološkoj slici stanovništva. U zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, podizanju higijenskog standarda i pružanju prve pomoći, uz medicinsko osoblje kojeg je bilo vrlo malo u zdravstvenim ustanovama, veliku ulogu ima i Crveni križ. Otvaranjem škola za bolničare, dječje njegovateljice i medicinske sestre bilježi se porast educiranog zdravstvenog osoblja u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.
Metode: Rad se temelji na analizi i sintezi dokumenata pohranjenih u Državnom arhivu Karlovac, pismohrani Opće bolnice Karlovac, pismohrani Medicinske škole Karlovac, dokumentima u privatnom posjedu, te do sada objavljenim radovima. Kao nadopuna radu korišteni su podaci prikupljeni polustrukturiranim intervjuom od Zorke Lasić.
Rezultati: Zorka Lasić završila je tri razreda pučke škole u Osijeku, četvrti razred niže partizanske gimnazije u Slunju i četiri razreda II. ženske gimnazije u Karlovcu. Školu za medicinske sestre završila je u Splitu. Pohađala je postdiplomski studij pri Školi narodnog zdravlja u Zagrebu. Diplomirala je na Visokoj industrijsko-pedagoškoj školi u Rijeci i stekla zvanje profesor-industrijski pedagog. Radila je u Gradskoj poliklinici Karlovac, Općoj bolnici Karlovac na mjestu glavne sestre bolnice, bila je v. d. direktorica Škole za dječje njegovateljice i Škole za bolničare. Bila je ravnateljica Škole za medicinske sestre u Karlovcu od njezina osnutka. Odlaskom u Zagreb zapošljava se u Višoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare i nakon toga do umirovljenja radi u Republičkom Crvenom križu.
Zaključak: Rekonstrukcijom života, školovanja i profesionalnog rada Zorke Lasić možemo dodatno rasvijetliti uvjete u kojima su se školovale i radile medicinske sestre od četrdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ujedno dobivamo vrijednu informaciju o aktivnostima medicinskih sestara u sklopu Crvenog križa.

Ključne riječi

povijest sestrinstva; Zorka Lasić; Opća bolnica Karlovac; dječje njegovateljice; bolničari; Crveni križ

Hrčak ID:

320096

URI

https://hrcak.srce.hr/320096

Datum izdavanja:

16.8.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *