Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

RAZVOJ I USPOSTAVA SUSTAVA VREDNOVANJA PRETHODNOG UČENJA U OBRAZOVANJU ODRASLIH - PRIMJER REPUBLIKE HRVATSKE

Ivana Krešić Klaucke ; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih


Puni tekst: hrvatski pdf 840 Kb

str. 70-87

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Vrednovanje prethodnog učenja postupak je formaliziranja znanja i vještina stečenih izvan formalnog obrazovanja, odnosno različitih oblika neformalnih i informalnih iskustava učenja kroz rad ili neorganizirano učenje. Pojam je u hrvatski obrazovni prostor ušao Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru 2013. godine, ali do stupanja Zakona o obrazovanju odraslih 2022. godine na snagu nisu ostvarene pretpostavke za njegovo uvođenje.
U radu se opisuje razvoj ideje o uspostavi sustava vrednovanja prethodnog učenja u europskom, i konačno u hrvatskom obrazovnom prostoru i analizira tijek pripreme sustava, odnosno stvaranja preduvjeta za njegovu konačnu implementaciju u obrazovanju odraslih. Posebno se analizira kontekst razvoja i promjena paradigme obrazovnog programiranja u Hrvatskoj kojim su ostvareni nužni preduvjeti za konačnu implementaciju sustava vrednovanja, i to u obrazovanju odraslih. Posljednji dio rada opisuje tijek provedbe projekta „Uspostava sustava vrednovanja prethodnog informalnog i neformalnog učenja u Republici Hrvatskoj“ koji je provodilo hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji s Glavnom upravom REFORM Europske komisije i Organizacijom za ekonomski razvoj i suradnju (OECD).

Ključne riječi

vrednovanje prethodnog učenja; vrednovanje neformalnog i informalnog učenja; obrazovanje odraslih; Hrvatski kvalifikacijski okvir; mikrokvalifikacije i djelomične kvalifikacije

Hrčak ID:

320822

URI

https://hrcak.srce.hr/320822

Datum izdavanja:

23.9.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *