Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Dijalog unutar Crkve. Vjernici-laici, intelektualci, žene, redovnici

Bono Zvonimir Šagi ; Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.785 Kb

str. 293-308

preuzimanja: 689

citiraj


Sažetak

Tema je obrađena u dva dijela. Najprije se izlaže problem unutarcrkvenog dijaloga kao takvog. Kako ga shvatiti? Koliko je ta sintagma uopće ušla u crkvenu svijest? Koliko stvarno obilježava sadašnju praksu Crkve kao zajednice na svim njezinim razinama? Dijalog pretpostavlja, i istodobno stvara, novu crkvenu svijest i neophodan je za ostvarenje crkvene zadaće u svijetu. Evangelizacija, i ona prva i ona druga u pluralnim okolnostima svijeta može biti samo kroz dijalog. Treba, dakle, prihvaćati teme i sugovornike. Dijalog prema van potiče dijalog prema unutra - i obratno. Dalje se u nekoliko crta opisuju okolnosti i stanje dijaloga unutar Crkve. Koliko vanjske okolnosti utječu na stanje same vjerničke zajednice, odnosno na nutarnji dijalog? Crkva još nije pronašla idealan model svoga unutrašnjeg zajedništva i života te funkcionalne strukture svoga djelovanja u suvremenim društvenim okolnostima. Istaknuti su najvažniji momenti koji se reflektiraju na unutrašnji život crkvene zajednice, a proizlaze iz crkvene otvorenosti modernom svijetu: četiri odraza svijeta (okolnosti) u samoj Crkvi (pluralizam, liberalni individualizam, demokratski duh, sloboda medija). Stvara se i u samoj Crkvi mentalitet da je moguće, pa i potrebno, s obzirom na vjerske istine priznati različite pristupe. Iako je istina jedna, mogući su različiti putovi traganja za njom.
U drugom dijelu se govori o subjektivizaciji crkvenog zajedništva, o subjektima dijaloga. Premještanje naglaska iz crkvene institucionalnosti na osobe i odnose među osobama - vjerničke skupine. Potrebno je crkvene strukture, počevši od biskupije do župe, dinamičnije shvatiti i organizirati. Određeni oblik demokratske procedure moguć je i u dogmatski zadanoj hijerarhijskoj crkvenoj strukturi. Sve se to gleda u odnosu na pojedine kategorije unutar crkvene zajednice: laike, žene, intelektualce, redovnike. I kao zaključak iznosi se deset teza važnih za promociju dijaloške crkvene dimenzije.

Ključne riječi

unutarnji dijalog; dijalognost zajednice; subjektivizacija; prevelike restrikcije; kreativna poslušnost; dijalogna tijela (vijeća); oblik demokratske procedure; odnos istine i slobode; unutarcrkvena javnost

Hrčak ID:

32093

URI

https://hrcak.srce.hr/32093

Datum izdavanja:

15.1.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.440 *