hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Pozitivna psihologija – novi pravac u psihologiji

Majda Rijavec

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Tijekom prvog stoljeća svog postojanja psihologija je u velikoj mjeri bila usmjerena na razumijevanje i ublažavanje negativnih stanja i pojava. Pokušaja da se odgovori na pitanje o tome kako "prosječni ljudi" mogu živjeti dobro i razvijati se bilo je vrlo malo.

Za razliku od ovakvog pristupa Pozitivna psihologija istražuje optimalno ljudsko funkcioniranje i ima za cilj otkriti i promovirati one činitelje koji omogućuju pojedincima i zajednicama da rastu i razvijaju se. Tri su područja na koja istraživači kane usmjeriti svoja istraživanja: pozitivna subjektivna iskustva, pozitivna osoba te pozitivne grupe, zajednice i kulture.

Zadovoljstvo prošlošću, sreća u sadašnjosti te optimizam, nada i vjera kad je u pitanju budućnost definiraju prvo područje pozitivne psihologije – pozitivna subjektivna iskustva . Drugo područje Pozitivne psihologije bavi se pozitivnom osobom a usmjereno je na istraživanja kreativnosti, hrabrosti, suosjećanja, integriteta, samokontrole, vođenja, mudrosti, spiritualnosti i slično. Treće područje odnosi se na grupe, zajednice i kulture i potiče pozitivnu socijalnu ekologiju uključujući zdravu obitelj, susjedstvo, efikasne škole, društveno odgovorne medije i civilni dijalog.

Ključne riječi
Pozitivna psihologija

Hrčak ID: 3218

URI
https://hrcak.srce.hr/3218

[engleski]

Posjeta: 2.607 *