GLASILO FUTURE, Vol. 7 No. 2-3, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.32779/gf.7.2-3.2
Fizikalno-kemijske značajke ploda trešnje sorte Isabella i Prima Giant uzgajanih na različitim tlima
Aleksandra Šupljeglav Jukić
orcid.org/0000-0001-6793-4340
; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina.
*
Jasmina Aliman
orcid.org/0000-0001-8391-784X
; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina.
Jasna Hasanbegović Sejfić
orcid.org/0000-0002-7635-5401
; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina.
* Dopisni autor.
Sažetak
U razdoblju dvije godine (2019, 2020) proučavane su fizikalne i kemijske osobine ploda dvije sorte trešnje (Isabella i Prima Giant) cijepljene na podlozi Saint Lucie 64 u agroekološkim uvjetima submediteranske Hercegovine na tri različita tipa tla na lokalitetima: Blagaj, Konjusi i Aladinići. Istraživanja su obuhvaćala analizu mase ploda i koštice, dužinu peteljke, dimenzije ploda, sadržaj ukupnih kiselina i ukupnih šećera. Rezultati su pokazali da je sorta Prima Giant u 2020. godini imala najveću prosječnu vrijednost za sve promatrane fizikalne parametre ploda (masu ploda i koštice, dužinu peteljke, širinu ploda). Sorta Isabella je u 2019. godini imala najveću prosječnu masu koštice i dužinu peteljke, dok su plodovi sorte Prima Giant imali najveću prosječnu masu, dužinu, širinu i debljinu ploda. Na osnovu dobivenih vrijednosti, sorta Prima Giant je pokazala bolje rezultate fizikalnih osobina ploda u odnosu na sortu Isabella. Sorta Isabella je imala najveću prosječnu vrijednost ukupnih šećera i kiselina.
Ključne riječi
tlo, trešnja, sorta, fizikalne i kemijske značajke ploda.
Hrčak ID:
322560
URI
Datum izdavanja:
30.6.2024.
Posjeta: 59 *