Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32779/gf.7.2-3.2

Fizikalno-kemijske značajke ploda trešnje sorte Isabella i Prima Giant uzgajanih na različitim tlima

Aleksandra Šupljeglav Jukić ; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina. *
Jasmina Aliman ; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina.
Jasna Hasanbegović Sejfić ; Agromediteranski fakultet Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina.

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 829 Kb

str. 20-35

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U razdoblju dvije godine (2019, 2020) proučavane su fizikalne i kemijske osobine ploda dvije sorte trešnje (Isabella i Prima Giant) cijepljene na podlozi Saint Lucie 64 u agroekološkim uvjetima submediteranske Hercegovine na tri različita tipa tla na lokalitetima: Blagaj, Konjusi i Aladinići. Istraživanja su obuhvaćala analizu mase ploda i koštice, dužinu peteljke, dimenzije ploda, sadržaj ukupnih kiselina i ukupnih šećera. Rezultati su pokazali da je sorta Prima Giant u 2020. godini imala najveću prosječnu vrijednost za sve promatrane fizikalne parametre ploda (masu ploda i koštice, dužinu peteljke, širinu ploda). Sorta Isabella je u 2019. godini imala najveću prosječnu masu koštice i dužinu peteljke, dok su plodovi sorte Prima Giant imali najveću prosječnu masu, dužinu, širinu i debljinu ploda. Na osnovu dobivenih vrijednosti, sorta Prima Giant je pokazala bolje rezultate fizikalnih osobina ploda u odnosu na sortu Isabella. Sorta Isabella je imala najveću prosječnu vrijednost ukupnih šećera i kiselina.

Ključne riječi

tlo, trešnja, sorta, fizikalne i kemijske značajke ploda.

Hrčak ID:

322560

URI

https://hrcak.srce.hr/322560

Datum izdavanja:

30.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *