Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Validacija instrumenta za mjerenje privrženosti u različitim vrstama bliskih odnosa: Modifikacija Brennanova Inventara iskustava u bliskim vezama

Željka Kamenov
Margareta JelićSažetak

Cilj ovog istraživanja bila je modifikacija Inventara iskustava u bliskim odnosima Brennana i suradnika (1998) u instrument za mjerenje privrženosti u različitim vrstama bliskih odnosa. Taj se instrument koristi isključivo za mjerenje privrženosti u vezama s ljubavnim partnerima. Kako bismo ispitali privrženost i u drugim vrstama bliskih odnosa (prema prijateljima ili članovima obitelji), primijenili smo ga s drugačijim uputama i uz izmjenu objekta privrženosti u samim tvrdnjama. Ispitivanje je provedeno u dva dijela: na osnovi rezultata u prvom dijelu istraživanja instrument je skraćen, a u drugom dijelu istraživanja primijenjen je na novom uzorku ispitanika iz iste populacije. Ispitanici su bili studenti završnih godišta studija psihologije i Visoke policijske škole u Zagrebu, oba spola (N 1 =210; N 2 =150).

Rezultati su pokazali da je moguće dobiti upola kraći instrument kojim se uklanja sadržajna redundantnost, a zadržavaju gotovo sve karakteristike originalnog instrumenta. Faktorska struktura skale je ostala ista, zadržana su dva faktora: anksioznost i izbjegavanje , na koje se raspoređuje po 9 odgovarajućih čestica. Nova, ekonomičnija skala nije izgubila na pouzdanosti. Primjena skraćene skale na novom uzorku ispitanika potvrdila je očekivane metrijske karakteristike instrumenta.

Ključne riječi

Privrženost; vrste bliskih odnosa; mjere privrženosti

Hrčak ID:

3229

URI

https://hrcak.srce.hr/3229

Datum izdavanja:

30.6.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.983 *