Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poremećaji hranjenja i internet: analiza sadržaja hrvatskih web stranica

Neala Ambrosi-Randić ; Odjel za humanističke znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Alessandra Pokrajac-Bulian ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Jelena Ogresta ; Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mauro Lacovich ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 256 Kb

str. 37-55

preuzimanja: 5.052

citiraj


Sažetak

U posljednje vrijeme internet postaje sve popularniji način komunikacije koji omogućava pojedincima stvaranje web stranica na kojima mogu izraziti svoja razmišljanja i vlastitu ličnost. Pro-anorexia websites su web stranice koje teže promicanju, podržavanju i diskutiranju o anoreksiji (Dias, 2003). Takve stranice prikazuju anoreksiju u pozitivnom svjetlu i obično ju definiraju kao životni stil, a ne kao oboljenje. Autori su tih stranica najčešće mlade djevojke, a cilj im je stvoriti zajednicu koja će redefinirati anoreksiju, pri čemu stvaraju i vlastiti rječnik. Na ovim se stranicama promiče uporaba lijekova za mršavljenje te pružaju štetni savjeti o načinima postizanja i održavanja vrlo niske tjelesne težine.
Budući da ovakve stranice postoje i na hrvatskom jeziku, te činjenica da do sada nisu podvrgnute detaljnijim analizama, zanimalo nas je ispitati kakvi su sadržaji koji se na njima nude. Analizirani su internetski članci (eng. postovi) objavljeni na 31 elektroničkom dnevniku (eng. blogovi) čiji se sadržaj odnosio na podupiranje anoreksije, bulimije i općenito poremećaja hranjenja.
Provedene su analize pokazale da su sudionici na ovim stranicama najčešće adolescentne djevojke, a glavne teme o kojima raspravljaju uključuju prejedanje, povraćanje, dijetu, post, vježbanje i zloporabu lijekova. Uz to, često se daju i traže savjeti te pruža socijalna podrška u cilju gubitka i održavanja niske tjelesne težine. Negativne emocije kao tuga, mržnja i ljutnja mnogo su češće zastupljene negoli pozitivne emocije. Dvije trećine analiziranih elekroničkih dnevnika sadrži slike i pjesme čiji je cilj ojačati motivaciju i ponašanja usmjerena ka postizanju ideala mršavosti. S obzirom na potencijalno negativne, ali još uvijek nepoznate efekte ovakvih stranica, svakako je potrebno planirati dodatne analize neophodne za izradu plana intervencije.

Ključne riječi

poremećaji hranjenja; web stranice; analiza sadržaja; elektronički dnevnik – blog; internetski članak – post

Hrčak ID:

32451

URI

https://hrcak.srce.hr/32451

Datum izdavanja:

1.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.494 *