Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Potencijal uzgoja, dorade i skladištenja gorušice

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Brandić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karlo Špelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Božidar Matin ; Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luka Brezinščak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 535 Kb

str. 32-39

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Kao jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, gorušica ima značajan uzgojni potencijal koji se može iskoristiti u proizvodnji hrane, medicinske svrhe i kemijskoj industriji. Unatoč povoljnoj klimi i uvjetima za njen uzgoj, gorušica ostaje nedovoljno zastupljena u poljoprivrednoj praksi Republike Hrvatske, što predstavlja neiskorišteni potencijal razvoja poljoprivredne proizvodnje i diversifikacije tržišta. Cilj rada je istražiti potencijal gorušice kao poljoprivredne kulture i mogućnosti njene primjene u navedenim područjima. Istraživanje uključuje pregled tehnika sušenja i skladištenja sjemena, koje su od iznimne važnosti za očuvanje nutritivne vrijednosti i kvalitete. Gorušica, kao prilagodljiva kultura, može značajno doprinijeti razvoju održive poljoprivrede i tržišta inovativnih proizvoda, čime se otvara potencijal za njenu širu primjenu i gospodarsko valoriziranje

Ključne riječi

gorušica; senf; sušenje; skladištenje

Hrčak ID:

324811

URI

https://hrcak.srce.hr/324811

Datum izdavanja:

15.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *