Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

ZAGORSKI PURAN – HRVATSKI TRADICIONALNI PROIZVOD ZA EUROPSKU UNIJU

Dragutin Vincek ; Varaždinska županija Franjevački Trg 7, 42000 Varaždin, Hrvatska
Miljenko Ernoić ; Varaždinska županija Franjevački Trg 7, 42000 Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 367-372

preuzimanja: 736

citiraj


Sažetak

Poznato je da kako na hrvatskom tako i na međunarodnom tržištu vlada velika konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni i tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kakvoćom. Takve prehrambene proizvode čije posebne karakteristike proizlaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojega dolaze, a koji su zbog toga na posebnom glasu ne samo na domaćem nego i na međunarodnom tržištu, potrebno je zaštititi oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla, tradicionalnog ugleda ili pak certifikacijskim žigom. Jedno od prepoznatljivih obilježja šireg područja sjevero-zapadnog dijela Hrvatske je zagorski puran. U općini Bednja, u Varaždinskoj županiji 2004. godine pokrenut je projekt “Purek z Bednje“, te je osnovana zadruga za marketing zagorskog purana. Predloženi modeli proizvodnje omogu-ćuju seljačkim gospodarstvima s područja općine kroz uzgoj zagorskog purana ostvarivanje dopunskog dohotka, a u slučaju veće proizvodnje i temeljnog do-hotka. Putem zadruge proizvođač ostaje vlasnik proizvoda dok ga ne kupi krajnji potrošač, preuzima na sebe poslovni rizik, ali isto tako ostvaruje i dodatnu zaradu od distribucije i marketinga, koja bi u nekom drugom obliku distribucije pripala posrednicama. Kako proizvod polako pronalazi mjesto na tržištu, krenulo se u njegovu zaštitu zemljopisnog podrijetla i certifikacijskog žiga.

Ključne riječi

Zagorski puran; zadruga; tradicionalni proizvod; Varaždinska županija

Hrčak ID:

33015

URI

https://hrcak.srce.hr/33015

Datum izdavanja:

15.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.978 *