Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Glazbena škola Varaždin – poticaji i inspiracije

Vjera Katalinić ; HAZU-Odsjek za povijest hrvatske glazbe, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 92 Kb

str. 29-30

preuzimanja: 516

citiraj


Sažetak

Kad je varaždinsko Društvo prijatelja glazbe 1828. godine osnovalo svoju glazbenu školu, učinilo je to kako bi osiguralo obrazovanje profesionalnih glazbenika za potrebne ansamble, prvenstveno kako bi se redovito organizirao kazališni život. O razvoju javnog, gradskog, građanskog glazbenog obrazovanja sačuvana je primarna dokumentacija koja je mahom obrađena, ali i brojni sekundarni materijali (note, podaci u novinama, programi), koji su vrij edni izvori za upotpunjavanje slike glazbene kulture Varaždina. Kao važno središte kulturnog, a neko vrijeme i političkog života Hrvatske, sa svojim crkvama, palačama i bogatim građanskim kućama, grad je uvijek ostao privlačnim mjestom rada brojnim glazbenicima, razvij ajući tako i dosege glazbene naobrazbe. U ovoj svečanoj prigodi želja nam je bila ponovno upozoriti na vrij ednost varaždinske glazbene škole i njezinu bogatu tradicij u, no ne tako da se ponovno sabere već poznata građa, već da se ponude izvori i podaci za neke buduće sinteze. Prilozi za to su raznoliki, jer su takve i ličnosti kojima su posvećene. Poznato rasadište pjevačkih talenata i ovom se prigodom potvrdilo, no nisu zapostavljeni ni odlični glazbenici s drugih područja. Vrsno muziciranje i širina glazbene i opće kulture zajednička je svima njima bez obzira kojoj generaciji pripadaju – to su pjevači Nada Pu ar-Gold, Vlatka Oršanić i Tomislav Mužek te čembalistica Višnja Mažuran. Predstavljeni su i onih kojih više nema među nama, a glazbenom su djelatnošću bili čvrsto povezani s Varaždinom, kao npr. Josip Vrhovski i Marijan Zuber.
Neki su se među odabranim umjetnicima predstavili sami, kroz razgovor – ponudili su svoje viđenje nekih glazbenih i životnih problema te vremena u kojem su stasali, pitanja vezana uz interpretaciju i nastupe, ali poglede na suvremenike i glazbu općenito. Razgovori i prikazi pak potječu iz pera muzikologa i apsolvenata muzikologije, od kojih su neki i sami vezani uz Varaždin. Time i ova potvrda važnosti i kvalitete varaždinske glazbene škole ne donosi samo evidentiranje njezinih uspjeha već nudi poticaj i inspiraciju njezinim sadašnjim učenicima i nastavnicima.

Ključne riječi

Glazbena škola Varaždin; Marijan Zuber; Josip Vrhovski; Nada Puttar Gold; Višnja Mažuran; Vlatka Oršanić; Tomislav Mužek

Hrčak ID:

33949

URI

https://hrcak.srce.hr/33949

Datum izdavanja:

9.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.594 *