Pregledni rad
Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre
Pavlo Ružić
; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
Marinela Dropulić
; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
Sažetak
Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na etabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena
pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju.
Ključne riječi
tradicijska prehrana; Istra; gastronomska ponuda; ruralno područje; zdrav obrok; turistička destinacija
Hrčak ID:
37738
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 4.767 *