Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

P - 16 INK4a kao pokazatelj cervikalne displazije

Ana Krvavica ; Opća bolnica Zadar, Odjel za patologiju i sudsku medicinu


Puni tekst: hrvatski pdf 447 Kb

str. 29-33

preuzimanja: 2.287

citiraj


Sažetak

U razdoblju 2002. – 2004. godine 58 bolesnika Poliklinike "Lozo" testirano je na HPV. 33 testirane osobe bile su negativne, a ostalih 25 pozitivno. 23 bolesnice su nastavile s lijecenjem, dok su ostale iskljucene iz daljnje obrade iz razlicitih razloga (odlazak u drugu ustanovu na lijecenje ili su izgubljene iz sustava pracenja).
Nakon pripreme za imunohistokemijsku analizu s monoklonalnim mišjim protutijelom p-16INK4a (DAKO Cytomation, Danska) nakon demaskiranja antigena i vizualizacijskim sustavom EnVision TM etrogradno su pregledana 23 uzorka tkiva. Rezultati munohistokemijske analize prikazani su semi-kvantitativnom
metodom od 0-3.
4 bolesnice su bile p-16INK4a negativne (1 je imala cervikalni polip, 3 šiljate kondilome rodnice bez atipija). Od 7 bolesnica s citološki dokazanim CIN I, 3 su pokazale negativnu reakciju na p-16, a ostale 4 fokalno pozitivnu reakciju u citoplazmi i jezgrama epitelnih stanica. Od 6 bolesnica s citološkim CIN II, 3 su bile negativne na bojenje s p-16, jedna je pokazala fokalno pozitivnu reakciju, dok su dvije imale jako izraženu pojavnost p-16INK4a. Jedna od 3 bolesnice s itološkim CIN III imala je negativnu reakciju, a ostale dvije pozitivnu reakciju jakog intenziteta. Jedina bolesnica s citološkim CIS imala je difuznu jako pozivnu reakciju s p-16INK4a. Od dvije bolesnice s nepoznatim rezultatom Papa-testa jednoj je patohistološki dijagnosticiran CIN I, a drugoj CIN III na konizatu, dok je reakcija na p-16INK4a bila fokalno pozitivna u citoplazmi epitelnih stanica.
Iz rezultata je vidljivo da je p-16INK4a bio pozitivan u svim stupnjevima displazije i klinicki evidentnog karcinoma (69,5%), a HPV je dokazan u svih bolesnica s citološkim CIN III. Stoga ova dva pokazatelja treba koristiti u preventivnim programima, uz ostale do sada poznate metode, jer omogucuju brzo, jednostavno i sigurno dokazivanje stupnja displazije.

Ključne riječi

cervikalna intraepitelna neoplazija; cervikalni karcinom; HPV; p-16

Hrčak ID:

37772

URI

https://hrcak.srce.hr/37772

Datum izdavanja:

1.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.032 *