Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Elementi psihološkog i socijalnog odgoja ličnosti

Živan Bezić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.846 Kb

str. 362-374

preuzimanja: 1.095

citiraj


Sažetak

Zadani naslov stavlja težište referata na odgoj ličnosti. Radi se dakle o tome da se izgradnja ličnosti postavi u centar naše odgojne pažnje. Ali — pitamo se — koje ličnosti? Naravno: čovječje, jer samo čovjek može biti ličnost. Međutim, kako svrha našega tečaja nije proučavanje ljudske ličnosti in genere, nego specijalno problematika odgoja budućih svećenika, mislim da se moramo ograničiti samo na pitanja odgoja ličnosti svećeničkih kandidata.
Zadani naslov stavlja nam još jedno ograničenje. On naime ne traži od nas da ovim referatom obuhvatimo čitavu problematiku odgoja ličnosti, već samo njezine psihološke i socijalne elemente. Dakle, moramo ostati na području psihologije i sociologije, a ne ulaziti u pitanja npr. religioznog ili moralnog odgoja naših pitomaca.
Napokon još i ova napomena: tematika ovog predavanja ne smije i ne može obuhvatiti psihološki i socijalni odgoj ličnosti u cjelini, jer nam naslov predlaže samo govor o »elementima« psihološkog i socijalnog odgoja ličnosti. Sasvim ispravno, jer su psihološki i socijalni odgoj ličnosti tako opširne teme da ih nije moguće sažeti u jedan kratki referat. Već je i ovako naslov previše postulativan — kad traži zahvat u dva tako opsežna područja psihološkog i socijalnog odgoja —a kamoli kad bismo morali govoriti cjelovito i sustavno o kompletnom psihološkom i socijalnom odgoju ličnosti.
Dakle, imamo namjeru istaknuti samo neke važnije elemente psihološkog i socijalnog odgoja svećeničkih kandidata.

Ključne riječi

Hrčak ID:

39947

URI

https://hrcak.srce.hr/39947

Datum izdavanja:

22.4.1970.

Podaci na drugim jezicima: latinski

Posjeta: 2.423 *