Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1911

Spolni hormoni i kognitivno funkcioniranje žena

Nataša Šimić orcid id orcid.org/0000-0002-4215-3668 ; Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Ljiljana Gregov ; Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 98 Kb

str. 363-374

preuzimanja: 2.395

citiraj


Sažetak

U radu se raspravlja o organizirajućim i aktivirajućim učincima spolnih hormona te o njihovu utjecaju na kognitivno funkcioniranje. Dosadašnja su istraživanja pokazala spolne razlike u nekim specifičnim kognitivnim sposobnostima. Žene su u prosjeku bolje u verbalnoj fl uentnosti, perceptivnoj brzini i točnosti, kao i finijoj motorici, dok su muškarci u prosjeku bolji u prostornim i matematičkim sposobnostima. Ove razlike u kognitivnom funkcioniranju dovode se u vezu s izlaganjem mozga fetusa različitim razinama spolnih hormona tijekom prenatalnog života. Studije na skupinama rođenim s genskim poremećajima, kao što su sindrom neosjetljivosti na androgene, kongenitalna adrenalna hiperplazija i Turnerov sindrom također upućuju na organizirajuće učinke spolnih hormona na kognitivno funkcioniranje.
Nadalje, dosadašnja istraživanja pokazuju da povišene razine ženskih spolnih hormona u kasnoj folikularnoj i/ili lutealnoj fazi menstrualnog ciklusa potenciraju tipičan ženski kognitivni obrazac funkcioniranja, koji karakterizira veća učinkovitost u zadacima koje u prosjeku bolje rješavaju žene. Niske pak razine ovih hormona, koje karakteriziraju menstrualnu fazu ciklusa, potenciraju tipičan muški obrazac funkcioniranja, koji uključuje bolju učinkovitost u zadacima koje u prosjeku bolje rješavaju muškarci.
U radu se također raspravlja o metodološkim razlikama u dosadašnjim istraživanjima organizirajućih i aktivirajućih učinaka spolnih hormona na kognitivno funkcioniranje, kao i o smjernicama za buduća istraživanja.

Ključne riječi

aktivirajući učinci; estrogen; menstrualni ciklus; organizirajući učinci; progesteron; spolne razlike; testosteron

Hrčak ID:

40688

URI

https://hrcak.srce.hr/40688

Datum izdavanja:

15.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.540 *