Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ATRIBUIRANJE VLASTITOG DELINKVENTNOG PONAŠANJA NISKO RIZIČNIH I VISOKO RIZIČNIH MALOLJETNIH DELINKVENATA

Neven Ricijaš ; Sveučilište u Zagrebu, edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Odsjek za poremećaje u ponašanju


Puni tekst: hrvatski pdf 237 Kb

str. 13-26

preuzimanja: 4.398

citiraj


Sažetak

Suvremeni pristup maloljetničkoj delinkvenciji temelji se na identificiranju rizičnih čimbenika koji su doprinijeli razvoju takvog ponašanja te usmjeravanju intervencija prema njima.
Cilj ovog rada je utvrditi maloljetni delinkventni čemu atribuiraju takvo svoje ponašanje, te ispitati razlike u načinu atribuiranja s obzirom na definiranu razinu rizičnosti. Visoko rizični maloljetnici su oni koji se nalaze u institucionalnom tretmanu, koji često čine kaznena djela, koji su ranije počeli s delinkventnim ponašanjem te oni koji se dulje vrijeme tako ponašaju.
U istraživanju je sudjelovalo 335 muških mladih počinitelja kaznenih djela s područja Republike Hrvatske. Podjednak broj ispitanika nalazio se u institucionalnom (56,1%) i izvaninstitucionalnom (43,9%) tretmanu. Raspon dobi ispitanika kreće se od 14 do 21 godine života (M=17,1; SD=1,858)
U istraživanju je korištena Skala atribuiranja vlastitog delinkventnog ponašanja mladih (Ricijaš, 2009) te pitanja o učestalosti činjenja kaznenih djela, duljini činjenja kaznenih djela, kontaktima s policijom i sudom, te o nekim važnijim obilježjima obitelji i roditelja.
Rezultati konzistentno pokazuju kako visoko rizični maloljetnici pripisuju vlastito delinkventno ponašanje većem broju čimbenika u odnosu na nisko rizične, što je sukladno i dosadašnjim saznanjima iz područja maloljetničke delinkvencije koja su korelate između stupnja rizičnosti i izloženosti rizičnim čimbenicima mjerila drukčijim metodama.

Ključne riječi

mladi; delinkventno ponašanje; atribucije; rizični čimbenici

Hrčak ID:

40730

URI

https://hrcak.srce.hr/40730

Datum izdavanja:

28.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.323 *