Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dr. Dimitrija Demeter i njegova ostavština u spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić

Theodor de Canziani Jakšić ; Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Villa Ružića, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 622 Kb

str. 243-252

preuzimanja: 1.904

citiraj


Sažetak

U spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić u Rijeci, među knjigama Ivana, Antuna i Matije Mažuranića te baruna Kušlana, nalaze se i knjige iz knjižnice Dimitrije Demetra, hrvatskog i grčkog književnika, doktora medicine i prvog hrvatskoga modernog teatrologa. Osim knjige u zbirci se čuvaju uporabni predmeti, slike i namještaj obitelji Demeter.
Dimitrija Demeter (1811.-1872.) rođen je u imućnoj trgovačkoj obitelji Afratije i Theodora Demetra u Zagrebu 18141.godine. Dvije njegove sestre udale su se za uglednike iz hrvatskog i političkog i kulturnog života, dok su braća bili uspješni poslovni ljudi, utemeljitelji Lloyd Triestino. Dimitrija se pak posvetio znanosti te studirao na Medicinskom fakultetu u Padovi, gdje je diplomirao 1834., a 1836. i doktorirao temom o meningitisu. Za života istaknuo se među inim i ako jedan od vodećih ličnosti hrvatskog narodnog preporoda. Napisao je drame Teuta i Grobničko polje te objavljivao članke i uređivao Danicu. Začetnik je nve hrvatske drame, jedan od pokretača hrvatskog kazališta na Markovu trgu u Zagrebu. Djelovao je osobito kao izdavač i teatrolog.
Na sveučilištu u Padovi u Galileovoj Sali (dei magnifici quaranta) nalazi se i portret Dimitrije Demetra odmah iza govornice glasovita Galileja.

Ključne riječi

povijest medicine; teatrologija; književnost; XIX. stoljeće; Hrvatska; Dimitrija Demeter

Hrčak ID:

41234

URI

https://hrcak.srce.hr/41234

Datum izdavanja:

15.12.2008.

Posjeta: 3.175 *