Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Čitanje knjiga pogibeljnih za vjeru ili moral

Jordan Kuničić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.970 Kb

str. 600-605

preuzimanja: 587

citiraj


Sažetak

Kongregacija Pro doctirna fidei svojim aktom od 14. VI 1966. radikalno je izmijenila dosadašnje crkvene propise glede čitanja nekih knjiga. Radi se o knjigama pogibeljnima za čitaoce, to jest onim koje svojim sadržajem ili načinom izlaganja potkopavaju vjeru u dušama čitalaca, ili ih potiču na nemoral. Zato ih je Crkva unosila u popis zabranjenih knjiga — u Indeks. Sve knjige u tom Indeksu bile su ne samo smatrane kao pogibeljne nego i zakonski zabranjene.
Novi propisi crkvenog zakonodavstva označuju veliku prekretnicu u stoljetnoj praksi. I mnogi su odahnuli. Otupljena je jedna oštrica zastupnika liberalizma. — Ispovjednicima je skinut teški križ s leđa. — Pojednostavljena je procedura i za vjernike, ali mnoga još pitanja očekuju zadovoljavajući odgovor. Jedno je od tih pitanja: Kako će nove smjernice djelovati na stupanj vjerskog i moralnog života vjernika?
Činjenica je da onaj službeni Indeks, na snazi od XVI stoljeća, gubi vrijednost koju je do sada imao. Recimo bolje: vrijednost mu se sužava i koncentrira na moralno područje. Ispovjednici i vjernici traže novu orijentaciju. Što se promijenilo, što je ostalo na snazi u pitanju slobode čitanja knjiga pogibeljnih za vjeru ili moral vjernika?

Ključne riječi

Hrčak ID:

41315

URI

https://hrcak.srce.hr/41315

Datum izdavanja:

4.4.1967.

Podaci na drugim jezicima: latinski

Posjeta: 1.470 *