Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Udio Nijemaca i Austrijanaca u osnivanju i radu DVD-a Valpovo

Stjepan Najman


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

str. 303-312

preuzimanja: 1.024

citiraj


Sažetak

U osnivanju i radu DVD-a Valpovo sudjelovao je značajan broj pripadnika njemačke i austrijske narodnosti koji su ostavili, isto tako, značajan trag u stodvadeset godina njegova postojanja. U prvoj Upravi, na čelu sa Vinkom Beerom,od sedam najvažnijih dužnosnika, bilo je pet njemačke narodnosti.

Vinko Beer je, očito, imao zadatak od svog poslodavca grofa Normanna, postaviti Društvo ‘’na noge’’ što mu je samo djelomično polazilo za rukom. Novac za nabavku opreme i osnovno djelovanje Društva osiguran je trajnim pokroviteljstvom valpovačkog vlastelina grofa Rudolfa Normanna. U preventivnom radu jedna od značajnihinicijativa je međusobno pomaganje susjednih Društava pri gašenju većih požara kao i pomaganje okolnim selima. U tu svrhu valpovački vatrogasaci, na čelu s Vinkom Beerom,inicirali su osnivanje Zajednice susjednih vatrogasnih društava.
Svakako najznačajniji trag u DVD-u Valpovo ostavili su Leonardo Fichtner i dr. Eduardo Josip Sieber. Fichtner u gotovo svim akcijama Društva u razdoblju od 1893. do 1901.godine, kada je bio nadzapovjednik. Zasigurno najvažniji su gradnja vatrogasnog doma, osnivanje Glazbene škole,kao i održavanje Pete glavne skupštine hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice u Valpovu. Dr. Sieber se osobito zauzeo pri osnivanju Limene glazbe i Glazbene škole.

Ključne riječi

Hrčak ID:

43529

URI

https://hrcak.srce.hr/43529

Datum izdavanja:

1.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.667 *