Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Psalam 1.: problemi i mogućnost interpretacije

Ivica Čatić ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 233-256

preuzimanja: 916

citiraj


Sažetak

Svrha je biblijske znanstvene literature olakšati interpretaciju biblijskoga teksta. Kada se radi o Psalmu 1., zamjetna je značajna raznolikost, a nerijetko i suprotstavljenost ponuđenih pristupa i rezultata do kojih dolaze istraživači. Članak si
postavlja za cilj istražiti mogućnost solidne interpretacije Psalma 1. unatoč raznolikosti mišljenja koje vlada u znanstvenoj literaturi.
Da bismo to postigli, ne ćemo ulaziti u ona pitanja u kojima su znanstvenici već suprotstavili podjednako teške argumente bez postizanja veće jasnoće, a služit ćemo se onim datostima o kojima postoji najširi konsenzus. Pretpostavljajući širok, a neiskorišten potencijal interpretacije, sadržan unutar samoga teksta Psalma, u vidu obilja semantičkih jedinica i slika, rad istražuje njihov međusobni odnos, ugrađenost u pojedine književno-stilske figure te međusobnu interakciju u njihovoj protežnosti od početka prema koncu Psalma. Ovaj segment teksta pruža nove mogućnosti interpretacije. Samo istraživanje sastoji se u horizontalnoj (od retka do retka) i vertikalnoj analizi teksta (u protežnosti od početka prema koncu psalma). Na koncu postaje vidljivo da Psalam 1. funkcionira i kao svojevrsna hermeneutska paradigma: očitovanjem mogućnosti višedimenzionalnoga čitanja, on utjelovljuje dubinu božanske mudrosti koja proniče stvarnost ovoga svijeta i tako svojemu čitatelju garantira sigurno vodstvo kroz Psaltir kao paradigmu života.

Ključne riječi

Stari zavjet; Psalam 1.; uvod u Psalterij; intepretacija; hermeneutička paradigma

Hrčak ID:

45305

URI

https://hrcak.srce.hr/45305

Datum izdavanja:

15.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.315 *