Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

NEUSKLAĐENOST PROPISA O ZAŠTIĆENOM EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJASU REPUBLIKE HRVATSKE I PREKRŠAJNOG ZAKONA


Puni tekst: hrvatski pdf 128 Kb

str. 375-389

preuzimanja: 606

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 128 Kb

str. 375-389

preuzimanja: 434

citiraj


Sažetak

Hrvatski sabor je 3. listopada 2003. godine Odlukom o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru proglasio sadržaje isključivoga gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša, čime je uspostavljen zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske.
Nakon proglašenja zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisani su prekršaji koje je moguće počiniti u tom pojasu. Međutim, temeljni postupovni propis kojim se reguliraju prekršaji – Prekršajni zakon, određuje kako se prekršajno pravo Republike Hrvatske primjenjuje na svakoga tko počini prekršaj na njezinu području te na domaćem brodu ili zrakoplovu. Prekršaj je počinjen na području Republike Hrvatske kad je počinitelj na tom području radio ili bio dužan raditi ili kad je posljedica nastupila na njezinu području. Takvom odredbom mogućnost sankcioniranja stranih brodova za prekršaje u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, a koji nije dio državnog teritorija Republike Hrvatske, postaje vrlo dvojbena.
U članku se, nakon uvoda u sadašnje stanje, analiziraju postojeći propisi te daju prijedlozi de lege ferenda kako bi se ovaj ozbiljan propust prevladao.

Ključne riječi

zaštićeni ekološko-ribolovni pojas; Prekršajni zakon; Pomorski zakonik; primjena propisa

Hrčak ID:

45449

URI

https://hrcak.srce.hr/45449

Datum izdavanja:

23.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.973 *