Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UPRAVLJANJE POMORSKIM DOBROM U HRVATSKOJ – PROBLEMATIKA IMPLEMENTACIJE NOVOG ZAKONA O KONCESIJAMA

Mirjana Kovačić ; PRIMORSKO-GORANSKA COUNTY, DEPARTMENT OF MARITIME AFFAIRS, TRANSPORTATION AND COMMUNICATION
Vanja Seršić ; City of Rab
Nenad Mladineo ; University of Split, Faculty of Civil Engineering and Architecture


Puni tekst: hrvatski pdf 146 Kb

str. 649-666

preuzimanja: 830

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 146 Kb

str. 649-666

preuzimanja: 484

citiraj


Sažetak

U radu se pregledno i sustavno daje prikaz novog Zakona o koncesijama, s naglaskom na koncesije na pomorskom dobru. Temeljne novine Zakona odnose se na drugačiju regulaciju postupka davanja koncesija što se bitno odražava i na učinkovitost postupka koncesioniranja. Pojedine odredbe Zakona usporavaju postupak odlučivanja te proširuju nadležnost na više ministarstava, pri čemu se Ministarstvu financija daju veće ovlasti u sustavu koncesioniranja.
Autori analiziraju razloge donošenja Zakona u kontekstu činjenice, da usklađivanje nacionalnih zakona i propisa s onima u EU, ne smije biti ishitreno. Tako usvojena zakonska rješenja dovode u pitanje učinkovitost sustava koncesioniranja, vremenskim produljenjem trajanja postupka kao bitnim činiteljem vrednovanja i učinkovitog upravljanja pomorskim dobrom i umanjuju značaj decentralizacije javne uprave.
Javnu upravu u Hrvatskoj karakterizira autoritativno vođenje i tradicionalni tijek kolanja informacija. Zbog značaja morskog i obalnog resursa za učinkoviti i održivi gospodarski razvoj takav oblik upravljanja, uz stalne promjene zakona, često otežava napredak. Slijedom toga u poslovanje javne uprave uz primjenu informacijskih tehnologija, postepeno treba uvoditi timski rad. Višerazinsku hijerarhiju u odlučivanju radi jednostavnosti i učinkovitosti u postupanju treba zamijeniti odlučivanjem na operativnoj razini. Autori predlažu konkretne mjere u postupku odlučivanja o davanju koncesije, uvođenjem kriterija kvalitete (razina uspješnosti), što uključuje i poslovno komuniciranje. Naglasak je na uvođenju Sustava za podršku odlučivanju (SPO), kao rješenja za povećanje funkcionalnosti u procesu gospodarenja i upravljanja pomorskim dobrom, te korištenje Geografskih informacijskih sustava (GIS).

Ključne riječi

Zakon o koncesijama; pomorsko dobro; javna uprava; učinkovito upravljanje; Sustav za podršku odlučivanju; Geografski informacijski sustav

Hrčak ID:

45470

URI

https://hrcak.srce.hr/45470

Datum izdavanja:

23.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.543 *