Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HRVATSKO GOSPODARSTVO U SVIJETLU GLOBALNE RECESIJE

Goran Buturac
Edo Rajh
Ivan Teodorović


Puni tekst: hrvatski pdf 256 Kb

str. 663-698

preuzimanja: 2.533

citiraj


Sažetak

U radu se istražuje hrvatsko gospodarstvo u svijetlu globalne recesije. Svjetska je ekonomska recesija potaknula rasprave o svrsishodnosti dosadašnjega modela razvitka. O tim raspravama i o stavovima autora vezanim uz tu problematiku bavi se ovaj rad. Autori se usredotočuju na neke od bitnih aspekata te problematike. Ova je recesija izazvala strukturne promjene svjetskoga gospodarstva pri čemu je uočljiv proces tržišnoga repozicioniranja.
To se repozicioniranje odnosi ponajprije na pomake u realnome sektoru ekonomije, ali posljedično inducira i pomake u svjetskom financijskom sustavu. Procjene za razvijene ekonomije ukazuju na srednjoročni oporavak u punome smislu, dok se nešto brži oporavak očekuje za nove ekonomije u razvoju. Posljedice globalne recesije u Hrvatskoj vide se prije svega u smanjenju izvozne konkurentnosti, u pogoršanju komparativnih prednosti, u financijskoj restrikciji i u smanjenju investicijske aktivnosti. U uvjetima smanjenja osobne potrošnje i potrebe da se zaustavi povećanje državne potrošnje, kao
pokretači gospodarskoga rasta prepoznaju se povećanje investicija i izvoza. Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da je potrebno defi nirati model razvitka hrvatskoga gospodarstva koji će se zasnivati na izvoznoj orijentaciji gospodarstva, a osobito na izvoznoj orijentaciji prerađivačke industrije.

Ključne riječi

globalna recesija; konkurentnost; međunarodna razmjena; svijet; hrvatsko gospodarstvo

Hrčak ID:

47516

URI

https://hrcak.srce.hr/47516

Datum izdavanja:

15.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.995 *