Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Usporedba sastava masnih kiselina konvencionalnog i organskog mlijeka

Anka Popović Vranješ ; Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 8, Novi Sad, Srbija
Milan Krajinović
Jelena Kecman
Snežana Trivunović
Radovan Pejanović
Goran Krajinović
Gordana Mačak


Puni tekst: hrvatski pdf 6.481 Kb

str. 59-66

preuzimanja: 1.819

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u sastavu masnih kiselina između konvencionalnog i mlijeka proizvedenog po principima organske proizvodnje. U razdoblju od veljače do prosinca 2009.
godine uzorci sirovog konvencionalnog i organskog mlijeka metodom plinske kromatografije ispitani su glede udjela masnih kiselina. Konvencionalno mlijeko potjecalo je s farme koja raspolaže s oko 700
krava holštajnsko-frizijske pasmine, smještene na teritoriju općine Vrbas. Organsko mlijeko uzimano je s deset malih farmi, koje u prosjeku drže 12 krava simentalske pasmine, a smještene su u ekološki nenarušenom okolišu na području Fruške gore (mjesto Grabovo). Dobiveni rezultati udjela masnih kiselina obrađeni su statističkim paketom (Statistica 9), a značajnost razlika utvrđena je t-testom, te prikazana kao statistički značajna (p<0,05) i statistički visoko značajna (p<0,01). Konvencionalno mlijeko imalo je veći udjel jednostruko nezasićenih masnih kiselina u odnosu na organsko mlijeko (p<0,05). Promatrajući udjel višestruko nezasićenih i omega-3 masnih kiselina, organsko mlijeko bilo je bogatije u usporedbi s konvencionalnim, a te su razlike bile statistički visoko značajne (p<0,01). Razlike u udjelu zasićenih i omega-6 masnih kiselina nisu se pokazale statistički značajne (p>0,05). Omjer između omega-6 i omega-3 masnih kiselina bio je manji u organskom nego u konvencionalnom mlijeku, što je značajno za ljudsko zdravlje. Razlike u sastavu masnih kiselina između konvencionalnog
i organskog mlijeka mogu biti rezultat različite hranidbe i uvjeta držanja. U organskom uzgoju hranidba krava bila je prvenstveno temeljena na paši, uz dodatak koncentrata, sijena i žitarica, dok je hranidba krava u konvencionalnom uzgoju bila zasnovana na miješanom obroku (kukuruzno brašno, silaža, melasa, sirutka, sijeno).

Ključne riječi

organsko mlijeko; konvencionalno mlijeko; masne kiseline

Hrčak ID:

49489

URI

https://hrcak.srce.hr/49489

Datum izdavanja:

22.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.813 *