Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uloga vrijednosti u razvoju gospodarstva i društva

Tomislav Ivančić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.881 Kb

str. 343-355

preuzimanja: 1.487

citiraj


Sažetak

Do sedamdesetih godina ovog stoljeća gospodarstvo i društvo su se
razvijali neovisno od cjelovitog čovjekovog djelovanja, odnosno izvan sustava vrednota. Kriza u gospodarstvu sedamdesetih godina donijela Je preokret. Na teološkoj razini osim crkvenih socijalnih dokumenata poticaj promjenama davale su teologija oslobođenja i politička teologija. Na ekonomskoj razini došlo se do uvjerenja daje neophodno u gospodarstvo i poduzetništvo unijeti etički kodeks te organizirati provedbu etičkih principa i normi na svim razinama gospodarstva. Sa filozofskog motrišta jasno je da je čovjekov duh forma čovjekova duševnog i tjelesnog života i djelovanja te je stoga bez duhovnih vrednota nemoguć uvid u cjelokupnu zakonitost gospodarstva i tržišta kao što je nemoguće zaštiti čovjeka i njegov okoliš od neobuzdane tržišne konkurencije i proizvodnje.
Čovjek je duhovno-duševno-tjelesna osoba. Duhovnost nije suprotnost tijelu i materijalnome nego njihovo preobraženje, pobjeda nad kaotičnim duševnim i tjelesnim elementima. Duh unosi jedinstvo, smislenu vezu u duševno-tjelesni život. Duša je fragmentarna, duh je cjelovit. Duh je izvan prostora i vremena te nije sputan duševno-tjelesnim alternativama. Duhom se prelaze granice svijesti, on djeluje kao snaga koja prosvjetljuje, oslobađa od vlasti tla i krvi. Duhom čovjek postaje gospodar a ne rob kozmičkih sila. Duhom čovjek postaje prijatelj prirode. Duh nosi aksiologijsko obilježje, on je istina, ljepota, dobrota, smisao i sloboda. Gospodarstveno i socijalno djelovanje čovjeka bez duhovnog je frustriraj uće. Bez duha je nemoguće prozreti poslovne procese i ostvariti privlačnost na tržištu.
Da bi čovjekov ograničen duh koji je virtualno neograničen, mogao
djelovati po svojoj naravi potreban mu je dosluh s Apsolutnim duhom, Bogom. Bez sustava vrednota čovjekov duhovni organizam upada u konflikte, zbunjenost, ranjenost i očaj. Bitno je razvijati duh povjerenja prema Stvoritelju i ljudima kako bi čitav čovjekov organizam funkcionirao skladno i zdravo. Zato je potrebna određena pneumatska medicina koja pomaže uz pomoć Stvoriteljeve ljubavi izići iz konflikata, izliječiti ranjenost duše i osposobiti čovjekovu duhovnost da svestrano prožima njegovo djelovanje.
Suvremeni trendovi u gospodarstvu i poduzetništvu pokazuju da je
budućnost čovjeka, gospodarstva i slobodnog tržišta u uključivanju
duhovne dimenzije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

51392

URI

https://hrcak.srce.hr/51392

Datum izdavanja:

21.12.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.263 *