Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Temeljni aspekti filozofije religije kod Vladimira Solovjeva s posebnim osvrtom na predavanja o 'bogočovještvu'

Josip Oslić ; Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 226 Kb

str. 159-175

preuzimanja: 776

citiraj


Sažetak

U ovomu prilogu autor pokušava rekonstruirati i evaluirati religijsko-filozofijske elemente u spisu "Predavanja o 'bogočovještvu'" Vladimira Solovjeva. Solovjev, ruski teolog, filozof i pjesnik, bio je, prije svega, religijski mislitelj. Imajući to na umu, može se reći kako – iako nije napisao knjigu pod tim nazivom – "filozofija religije" predstavlja bitan dio Solovjevljeve filozofije. Njegovi su glavni utjecaji Platon i kršćanska misao. Poradi toga njegova je filozofija religije dijaloški orijentirana i bitno povezana s etičkim pitanjima.
U svojim "Predavanjima o 'bogočovještvu'" Solovjev pokušava filozofijski osvijetliti fenomen religije, i konsekventno tomu, utemeljiti smisao, ulogu i zadaću filozofije religije. Središnji je koncept njegove filozofije religije "božanski princip" koji je suprotstavljen "kaosu". "Božanski princip" mišljen je kao "vječno sve-jedinstvo" i "djelatna snaga jedinstva svega što jest".
Filozofija religije također ima antropologijske implikacije: čovjek je biće koje sudjeluje u "božanskom principu"; on je "veza" između svijeta i božanstva; njegovo dostojanstvo proizlazi iz činjenice da je "stvoren na sliku Božju". Poradi toga, njegova je temeljna težnja da prihvati objavljenu istinu o "bogočovještvu". Čovjekova je "egzistencija" bitno obilježena s tri "kušnje": "kušnjom materijalizma", "kušnjom racionalizma" i "kušnjom moći". Zapadno društvo (kao i zapadna Crkva) nije se uspjelo oduprijeti ovim kušnjama. Glavni je način odupiranja daljnjoj degradaciji čovječanstva povratak kršćanskoj religiji (i kršćanskoj kulturi koja je otvorena "božanskom principu").

Ključne riječi

Solovjev; filozofija religije; "Predavanja o 'bogočovještvu'"; božanski princip; etika; čovjek

Hrčak ID:

52081

URI

https://hrcak.srce.hr/52081

Datum izdavanja:

6.5.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.559 *