Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRIVRŽENOST, AGRESIVNOST I POTREBA ZA TRAŽENJEM UZBUĐENJA U ADOLESCENCIJI

Tatjana Stefanović Stanojević ; Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, Departman za psihologiju, Niš, Republika Srbija
Snezana Vidanović ; Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, Departman za psihologiju, Niš, Republika Srbija
Vesna Anđelković ; Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, Departman za psihologiju, Niš, Republika Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 71-92

preuzimanja: 3.730

citiraj


Sažetak


Predmet istraživanja odnosi se na moguću povezanost kvalitete privrženosti i ponašanja značajnih za razdoblje adolescencije (agresivnost i potreba za traženjem uzbuđenja).

Istraživanje je provedeno u Srbiji (Niš) na uzorku ispitanika dobi 13-16 godina, N=220. Instrumenti: Modifikacija Brennanova Inventara iskustava u bliskim vezama (Kamenov i Jelić, 2003.), Skala za procjenu potrebe za traženjem uzbuđenja - Forma V, SSS (Zucker-man i sur., 1978.), Upitnik za procjenu bazične agresivnosti (SIGMA 4/D, Momirović i sur., 1991.) i Upitnik za prikupljanje socio-demografskih varijabli.

Rezultati pokazuju da samo kod adolescenata sa sigurnim stilom privrženosti postoji statis-tički značajna negativna povezanost s agresivnošću i subskalom dezinhibicija SSS-a, dok su u tzv. nesigurnim tipovima privrženosti (odbijajući, zaokupljeni, plašljivi) korelacije sa agresivnošću i traženjem uzbuđenja uglavnom pozitivne, mada, ne statistički značajne, osim odnosa okupiranog obrasca i subskale dezinhibicija. Uzevši u obzir činjenicu da u ispitiva-nom uzorku prevladava izbegavajuć tip privrženosti , razumijevanje dobivenih korelacija moglo bi pomoći u preventivnom radu s adolescentima i eventualnom identifikacijom rizič-nih grupa adolescenata.

Ključne riječi

tipovi privrženosti; agresivnost; potreba za traženjem uzbuđenja

Hrčak ID:

52510

URI

https://hrcak.srce.hr/52510

Datum izdavanja:

10.5.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.485 *