Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI

Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marin Mihaljević ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luna Maslov ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Rikard Petrić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 84 Kb

str. 8-12

preuzimanja: 581

citiraj


Sažetak

Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji, čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja, vezanu, prvenstveno, uz razlike u koncentracijama
šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus
je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao s obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi s 23 kg i 70 kg N/ha te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha.

Ključne riječi

dušična gnojidba, šećer, ukupna kiselost, jabučna, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski

Hrčak ID:

53772

URI

https://hrcak.srce.hr/53772

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.311 *