Poljoprivreda, Vol. 16 No. 1, 2010.
Pregledni rad
VAŽNOST POZNAVANJA KRITIČNOGA RAZDOBLJA ZAKOROVLJENOSTI POLJOPRIVREDNIH KULTURA
Marijana Ivanek-Martinčić
orcid.org/0009-0005-5086-3511
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Zvonimir Ostojić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klara Barić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Matija Goršić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Prošlo je više od 40 godina od kada je u strategiju suzbijanja korova uveden koncept pretpostavke da korov nije jednako štetan tijekom cijeloga razdoblja razvoja kulture, odnosno da u razvoju poljoprivredne kulture postoji razdoblje u kojem se prisutnost korova
najviše odražava na prinos. To se razdoblje naziva kritično razdoblje zakorovljenosti (KRZ) ili kritično razdoblje suzbijanja korova. Među poljoprivrednim kulturama postoje razlike u KRZ-u, ali i variranja KRZ-a za pojedinu poljoprivrednu kulturu jer KRZ ovisi o nizu čimbenika koji mogu utjecati na kompetitivnu sposobnost kulturne
biljke ili korova. Poznavanje kritičnoga razdoblja zakorovljenosti ključna je pretpostavka integriranoga suzbijanja korova te preciznoga planiranja strategije suzbijanja korova, kao i racionalne uporabe herbicida ili drugih mjera suzbijanja korova.
Ključne riječi
kritično razdoblje zakorovljenosti; suzbijanje korova
Hrčak ID:
53798
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 2.549 *