Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Moralni vidici kršćanskog braka

Ivan Kešina ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 173-188

preuzimanja: 872

citiraj


Sažetak

U ovom radu autor analizira moralne vidike kršćanskog braka, koji je sakramentalna ustanova preuzeta u otajstvo saveza Boga sa svojim narodom.
U prvom poglavlju govori se općenito o Božjem planu s čovjekom, a taj plan je ljubav. U drugom se raspravlja o sakramentu ženidbe i njegovim učincima. Bračna ljubav nužno zahtijeva jedinstvo, nerazrješivost i vjernost u uzajamnom darivanju.
U trećem poglavlju riječ je o regulaciji rađanja. Sa stajališta kršćanskog morala svaki čin kojemu je svrha onemogućavanje začeća života smatra se nemoralnim. Nemoralno je i izravno obesplođivanje, stalno ili privremeno, bilo muškarca bilo žene. Kad postoje opravdani razlozi da se porođaji učine rjeđima, Crkva uči da je tada dopušteno voditi računa o prirodnim mijenama, koje su imanentne moćima rađanja. Sa stajališta kršćanskog morala nemoralna je medicinski potpomognuta oplodnja kojom se degradira čovjek i njegovo dostojanstvo. Isto tako nemoralan je namjerno izazvani pobačaj kao prekid već započetog procesa rađanja.

Ključne riječi

kršćanski brak; bračna ljubav; bračni moral; regulacija fertilnosti i rađanja

Hrčak ID:

55494

URI

https://hrcak.srce.hr/55494

Datum izdavanja:

15.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.020 *