hrcak mascot   Srce   HID

Senjski zbornik : prilozi za geografiju, etnologiju, gospodarstvo, povijest i kulturu, Vol.36 No.1 Prosinac 2009.

Prethodno priopćenje

BREVIJAR BORGIANO ILLIRICO 5-6

MLADEN IBLER

Puni tekst: hrvatski, pdf (818 KB) str. 221-228 preuzimanja: 426* citiraj
APA
IBLER, M. (2009). BREVIJAR BORGIANO ILLIRICO 5-6. Senjski zbornik : prilozi za geografiju, etnologiju, gospodarstvo, povijest i kulturu, 36(1), 221-228. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/57612

Sažetak
Glagoljski dvodjelni brevijar Borgiano Illirico 5-6 pisan je u drugoj polovici XIV. stoljeća u ličkom selu Tribihovići na južnim obroncima Male Kapele. Ilustriran je slikovitim inicijalima u hrvatskom pleteru. Važan je za poznavanje molitva u Hrvata, a svojim liturgijskim sadržajem predstavlja izrazito franjevački tip brevijara.
Na temelju dopisanih zabilježaka moguće je osvijetliti povijest ovog brevijara. Otet od Turaka, brevijar biva otkupljen od vjernika crkve Sv. Ivana iz sela Tribihovići i Okruglane, a nakon Krbavske bitke prenesen je u Vrbnik na otoku Krku. Godine 1627 prenesen je u Propagandu za vjeru u Rim te kasnije, po tajniku Propagande kardinalu Stefanu Borgia, dobiva ime Borgiano Illirico. Danas je pohranjen u Biblioteca Apostolica Vaticana. Zabilješke u ovom brevijaru, dopisane rukom dušobrižnika-glagoljaša tijekom stoljeća, predstavljaju važan prilog povijesnim izvorima prvog reda, posebice kada je riječ o krčko-senjskim knezovima Frankopanima.

Ključne riječi
Brevijar Borgiano Illirico 5-6

Hrčak ID: 57612

URI
https://hrcak.srce.hr/57612

[engleski]

Posjeta: 670 *