Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Propovjedništvo u sv. Pavla

Ivica Čatić orcid id orcid.org/0000-0002-2293-0917 ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 139 Kb

str. 477-481

preuzimanja: 539

citiraj


Sažetak

S obzirom da je do izvornih Pavlovih propovijedi, osim onih u Djelima apostolskima koje su plod Lukine elaboracije, moguće ići jedino rekonstruiranjem iz njegovih poslanica, ovo izlaganje, pastoralnoga usmjerenja, promatra istaknute momente Pavlove teološko-pastoralne misli na kojima počiva njegovo apostolsko djelovanje, a koje on sam naziva - propovijedanje.
Kao prva oznaka njegova propovijedanja istaknuta je činjenica da Pavao nastoji što je moguće manje opterećivati svoj auditorij, tj. crkvenu zajednicu. Ovo se ogleda u njegovu zauzimanju da se obraćenicima iz poganstva ne nameće jaram židovskoga Zakona, nego da im je za ulaz u Crkvu dovoljno krštenje. Druga oznaka Pavlova stava jest nepopustljivost kada su u pitanju bitni elementi kršćanskoga života od kojih on ne odstupa ni po koju cijenu. Najbolja ilustracija jest ozbiljnost kojom shvaća i izlaže otajstvo krštenja i njegove učinke na krštenika u Rim 6-8: kršćaninov život stalni je hod u novini Duha ili ga nema! Iz ovoga, sasvim prirodno, proizlazi sljedeća oznaka Pavlova propovijedanja evanđelja: naglasak na moralnomu životu. Beskompromisno prokazujući i kritizirajući nedovoljne, življene moralne standarde u pojedinoj crkvenoj zajednici, on pokazuje Crkvu, u krajnjoj liniji, novom kozmičkom stvarnošću koja nužno zahtijeva i novi život članova zajednice.
Ovako promatrano, Pavlovo propovijedanje manifestira dinamičku napetost kojom crkvene zajednice kojima se obraća želi povesti prema punini njihova određenja. Time, gledajući u pastoralnoj perspektivi, sam život zajednice postaje pouka onima koji je sa strane promatraju i svjedočanstvo novopridošlim članovima.

Ključne riječi

Pavao; Pavlove poslanice; Pavlovo propovijedanje; kršćanski identitet; moralni život

Hrčak ID:

62304

URI

https://hrcak.srce.hr/62304

Datum izdavanja:

20.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.319 *