Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Značenje, učestalost i liječenje bakterijske vaginoze u trudnoći

Zlatko Topalović ; Dom zdravlja Zagreb-Centar, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 128 Kb

str. 105-109

preuzimanja: 793

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je podsjetiti na bakterijsku vaginozu (BV) kao jedan od mogućih uzroka prijevremenog prsnuća plodovih ovoja i prijevremenog poroda, te njeno liječenje u svrhu poboljšanja ukupnog perinatalnog ishoda, odnosno daljeg snižavanja perinatalnog mortaliteta koji je u Republici Hrvatskoj za 2008. god.
iznosio 4,6‰ i ima stalni trend snižavanja od 2001. godine. BV je najžešći uzročnik pojačanog iscjetka bez drugih simptoma upale kao što su peckanje, žarenje i svrbež i ne uzrokuje dizurične tegobe. Dijagnosticira se tijekom pregleda u zrcalu prema Amselovim kriterijima, a lijek izbora u liječenju je metronidazol u drugom i trećem trimestru trudnoće. U radu je prikazana epidemiološka studija provedena u ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja Zagreb-
-Centar na 123 trudnice u kojih je na|ena ukupna učestalost BV od 21,14% (26 ispitanica) od čega simptomatskih BV kod 17 ispitanica (13,82%) i asimptomatskih kod 9 ispitanica (7,31%). Prema CDC smjernicama trudnice sa simptomatskom BV su u drugom i trećem trimestru trudnoće liječene metronidazolom, a asimptomatske nisu pripadale skupini visokorizičnih trudnica za prijevremeni porod i kod njih nije uključena terapija.

Ključne riječi

bakterijska vaginoza; učestalost; dijagnistički kriteriji; liječenje; prevencija; prijevremeni porod

Hrčak ID:

63700

URI

https://hrcak.srce.hr/63700

Datum izdavanja:

30.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.945 *