Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KVALITATIVNA ANALIZA ISKUSTVA STRUČNIH DJELATNIKA KAO DOPRINOS EVALUACIJI PROCESA UVOĐENJA NOVOG MODELA RADA U CENTRE ZA SOCIJALNU SKRB

Marina Ajduković ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska
Kristina Urbanc ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 345 Kb

str. 319-352

preuzimanja: 4.588

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati kvalitativnog istraživanja provedenog s petnaest djelatnika pet CZSS-a uključenih u »pilot projekt« uvođenja novog modela rada u centre za socijalnu skrb poznatog kao »ured sve na jednom mjestu«. Svrha istraživanja bila je identificirati dosadašnja postignuća i poteškoće iz perspektive rukovoditelja i stručnih djelatnika. Istraživanje je provedeno metodom fokusnih grupa, a u koncipiranju istraživačkih pitanja i analizi nalaza koristila se metoda analize okvira.

Rezultati istraživanja pokazali su da model organizacije rada nije jedinstven u svim CZSS-ima, već su se u praksi razvijala tri modela (teritorijalni model, model izvrsnosti te abecedni model). Također se pokazalo postojanje niza poteškoća vezanih uz razumijevanje i provođenje individualnog plana skrbi/rada (IP) kod svih sudionika – djelatnika, ravnatelja, korisnika. I djelatnici i korisnici iskazali su nepripremljenost za novi načina rada, a kao posebna poteškoća istaknut je rad s nedobrovoljnim korisnicima na izradi IP kao i nedovoljno tretmanskih mogućnosti u lokalnoj zajednici koje su značajne za provođenje IP.

Ključne riječi

reforma sustava socijalne skrbi; novi model rada CZSS-a; individualni plan rada; vođenje slučaja

Hrčak ID:

64352

URI

https://hrcak.srce.hr/64352

Datum izdavanja:

20.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.984 *