Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Biološko-ekološko i prostorno vrednovanje zaštićenih prirodnih vrijednosti u županijama sjeverozapadne Hrvatske

Željko Španjol ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Damir Barčić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Roman Rosavec ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Boris Dorbić ; Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 266 Kb

str. 51-61

preuzimanja: 2.115

citiraj


Sažetak

Republiku Hrvatsku jedinstvenom čine prirodne ljepote i njihova raznolikost te prirodni i ljudski potencijal. Svaka pojedina županija odlikuje se specifičnim i divljenja vrijednim krajobrazima i prirodnim vrijednostima, a takve su i županije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Iznimna je vrijednost zaštiće­nih dijelova prirode ponajprije u proučavanju građe, sastava, opstanka i raz­voja prirodnih ekosustava. Provedeno istraživanje dalo je temeljne podatke koji se mogu vrednovati u nekim gospodarskim djelatnostima i razvojnim modelima. Nadalje, bitno je upozoriti i na potrebu aktivne zaštite, korištenja i unaprjeđiva­nja stanja u okolišu. Veliko značenje prirodne vrijednosti imaju i u turističkoj, rekreativnoj i zdravstvenoj valorizaciji, jer se ona kao gospodarska i duhovna vrijednost oslanja i ostvaruje u prvom redu na primarnim vrijednostima priro­dne sredine. S obzirom na ograničene mogućnosti korištenja zaštićenih dijelova prirode, te na njihovu opću, odnosno specifičnu zaštitu proizlazi da se zaštićeni dijelovi prirode mogu koristiti samo na strogo kontroliran i umjeren način.
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj zaštićen je velik broj prirodnih vrijednosti. Za­štita obuhvaća gotovo sve kategorije zaštite. Navedeni dijelovi prirode kao i svi ostali koji su Zakonom zaštićeni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prikazani su ta­blično te su navedene njihove osnovne značajke i kratak opis.
U Zagrebačkoj županiji je zaštićeno približno 11,52 % od njezine ukupne površine, dok je u gradu Zagrebu ukupna zaštićena površina 21,4 %. Varaždin­ska županija ima 1,7 % zaštićenih površina. Bjelovarsko-bilogorska županija ima najmanju zaštićenu površinu, a ona iznosi manje od 1 %. Koprivničko-križevačka županija ima zaštićeno 2,36 %, Međimurska 19,87 %, Krapinsko-za­gorska 5,1 %, a Sisačko-moslavačka 15,34 % od ukupne površine županije.

Ključne riječi

valorizacija; zaštićene prirodne vrijednosti; zaštita prirode

Hrčak ID:

64910

URI

https://hrcak.srce.hr/64910

Datum izdavanja:

28.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.309 *