Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

U Hrvatskoj će se smanjiti potrošnja naftnih proizvoda

Fedor Reščec ; grad mech. eng


Puni tekst: hrvatski pdf 84 Kb

str. 59-64

preuzimanja: 1.968

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 92 Kb

str. 53-58

preuzimanja: 918

citiraj


Sažetak

Većina naših velikih termoelektrana, a također i niz industrijskih energana i malih kotlovnica za rad svojih parnih kotlova koristi se uljem za loženje.2 Najvažnije među njima su termoelektrane, koje su počele s radom prije trideset i više godina (TE Sisak, TE Urinj i dr.), a još i danas su uz velike hidroelektrane i nuklearnu elektranu naši najvažniji proizvođači električne energije. Većina njih obustavit će rad tijekom drugog desetljeća ovog stoljeća. Zamijenit će ih nove elektrane i toplane, koje će se za pogon najčešće koristiti prirodnim plinom.
Naše će rafinerije nafte u to vrijeme prvo smanjiti proizvodnju ulja za loženje, a zatim će ga prestati ili gotovo prestati proizvoditi. To će se dogoditi zato što će se s početkom rada novih postrojenja u objema rafinerijama (integrirana postrojenja hidrokreking teških plinskih ulja i hidrodesulfurizacija)13 teški ugljikovodici pretvarati u srednje (dizel gorivo) i lake (benzini, ukapljeni naftni plin i rafinerijski plinovi). Također, rafinerije vlastitu potrošnju ulja za loženje (u parnim kotlovima i procesnim pećima) zamjenjuju prirodnim plinom, a s početkom rada postrojenja hidrokrekinga teških ostataka u našim će se rafinerijama obustaviti proizvodnja teških ulja za loženje.
Rokove smanjenja i prestanka proizvodnje ulja za loženje i rokove prestanka rada elektrana pogonjenih uljem za loženje treba uskladiti tako da se ne stvore veliki viškovi ulja za loženje ili pak manjak, a treba osigurati nabavu i dopremu prirodnog plina za nove proizvođače električne i toplinske energije. Povećana potreba za plinom rješavat će se prije svega njegovim uvozom.
Važno je usporiti, pa i zaustaviti porast potrošnje dizelskoga goriva jer je njegov uvoz sada velik i skup.
Posljednjih godina puštene su u rad naše prve vjetroelektrane. Kao obnovljiv izvor energije, one mogu pomoći pri smanjenju uvoza sada vrlo velike količine električne energije. Uvoz će smanjiti i obnova naših velikih hidroelektrana te neki novi kapaciteti.

Ključne riječi

prerada nafte; dizel gorivo; prirodno plin

Hrčak ID:

64973

URI

https://hrcak.srce.hr/64973

Datum izdavanja:

28.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.032 *