Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Značenje plovnosti Drave u razvoju grada Osijeka (Osvrt na 19. stoljeće)

Zlata Živaković-Kerže ; Hrvatski institut za povijest – Zagreb, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 75-88

preuzimanja: 2.358

citiraj


Sažetak

Rad je prilog proučavanju gospodarske povijesti grada Osijeka u 19. stoljeću. Autorica je u radu istaknula značenje rijeke Drave za gospodarski razvoj Osijeka, i to posebice od druge polovice 19. stoljeća kada rijeka postaje značajna prometnica na podunavskom putu.
Širenje prometne mreže suhozemnih i riječnih prometnica omogućili su u Slavoniji robni i putnički promet smjerovima sjever-jug i istok-zapad i time postavilo infrastrukturne pretpostavke Osijeku za stvaranje jednog jedinstvenog i sve snažnijeg gospodarskog područja te preduvjete za snažniji razvoj gospodarstvenih grana. Pri tome je Drava imala značenje glavne prometnice za prijevoz robe zbog tada slabo izgrađenih cesta i puteva pa je posebna pozornost usmjerena na uređenje (regulaciju) rijeke za bolju plovidbu, što je utjecalo na to da je postupno grad na Dravi, od prve polovice 19. stoljeća nadalje, predstavljao riječno čvorište – plovni put, jedan od važnijih na velikome dunavskom sustavu. Vrlo je rano postao središte posredničkog poslovanja pri kojem je plovnost rijeke, uz druge čimbenike, utjecala na to da je Osijek značajno trgovačko, industrijsko i bankarsko središte.

Ključne riječi

Osijek; gospodarska povijest; rijeka Drava; podunavski put; 19. stoljeće

Hrčak ID:

65551

URI

https://hrcak.srce.hr/65551

Datum izdavanja:

30.11.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.501 *