Kratko priopćenje
Puferski kapacitet probiotičkih jogurta
Esber Çaglar
; Odjel za pedijatrijsku stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska
Nukhet Sandalli
; Odjel za pedijatrijsku stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska
Ozgur Onder KUSCU
; Odjel za pedijatrijsku stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska
Betul Kargul
; Odjel za pedijatrijsku stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Sažetak
Svrha: U ovom se istraživanju želio odrediti u literaturi još neistražen potencijal puferiranja probiotičkih jogurta. Zadaća je bila odrediti pH, titracijsku kiselost određenih probiotičkih jogurta i njihov puferski kapacitet s naglaskom na raspon pH u kojem je puferiranje učinkovito. Materijali i metode: Dvadeset i pet mililitara svakog odabranog jogurta titrirano je s 1 mol/L natrijeva hidroksida. Dodavao se postupno po 0,5 mililitara sve dok nije postignuto 10, kako bi se procijenila ukupna titrabilna kiselost – mjera za puferski kapacitet jogurta. Rezultat: Početni pH bio je najniži kod jogurta Activia Peach (4,40± 0,14), a najviši kod Danonea natural (5,29± 0,10). Puferski kapacitet analiziranih jogurta može biti sljedeći: Danone natural >Danone peach >Activia plain >Activia strawberry >Activia Peach. Između tih pet jogurta nema statistički značajne razlike (p >0,05). Zaključak: Trebalo bi preispitati tvrdnju o puferskom kapacitetu probiotičkih jogurta.
Ključne riječi
Bifidobacterium; puferi; probiotici; jogurt
Hrčak ID:
65635
URI
Datum izdavanja:
15.3.2011.
Posjeta: 2.638 *