Stručni rad
Utjecaj antibiotika na mikrofloru i kvalitetu kulture za maslac
M. Nikolov
; Centralni laboratorij Mljekarske industrije, Sofija
Sažetak
Aroma i kvaliteta maslaca zavisi o razvitku mikroflore, koja stvara mliječnu kiselinu i aromu u kulturi i vrhnju. S pomoću mloječnokiselih streptokoka Str. lactis, Str. cremoris i onih koji tvore aromu - Str. citrovorus te Str. paracitrovorus, a u nekim kulturama i Str. diacetillactis, osim mliječne kiseline stvaraju se i aromatične tvari: diacetil, acetoin i hlapljive kiseline. Mliječna kiselina, koja se stvara kod biološkog zrenja vrhnja, daje specifičnu, na bućkanje uticajnu konzistenciju, a stvorene aromatične tvari daju specifičan prijatan okus i aromu vrhnju i od njega proizvedenom maslacu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
67147
URI
Datum izdavanja:
2.4.1967.
Posjeta: 1.192 *