Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog proučavanju sastava i svojstava mlijeka fakultetskog oglednog dobra Butmir

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo
Marko Stanišić


Puni tekst: hrvatski pdf 745 Kb

str. 169-178

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Mlijeko kao složena biološka tečnost bilo je predmet ispitivanja brojnih autora. Rezultati ovih ispitivanja doveli su do toga, da je teško govoriti o prosječnom sastavu mlijeka uopće, jer on zavisi o nizu faktora, koji su vezani za rasu krava, stado, način uzgoja, godišnje doba, ishranu i posebno individualno svojstvo svakog pojedinačnog grla. Karakteristično po svojim osobinama, mlijeko traži stalno ispitivanje i vezivanje za uže regione proizvodnje, da bi se dobila bolja slika njegovih svojstava, potrebna kod obrade i prerade.

Ključne riječi

mlijeko; sastav; svojstva

Hrčak ID:

67173

URI

https://hrcak.srce.hr/67173

Datum izdavanja:

2.8.1967.

Posjeta: 839 *