Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZMORAC I ZDOLAC U SPLITU

Ivo Lukšić ; Državni hidrometeorološki zavod Grič 3, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 19.663 Kb

str. 11-36

preuzimanja: 226

citiraj


Sažetak

Analiza pažljivo odabranih dana s dnevnim periodičkim vjetrovima na Marjanu iznad Splita pokazuje brojne odlike tih vjetrova.
Zmorac na Marjanu ima najčešće smjer SW, dopire 30-ak km duboko u kontinent ili prema moru te do visine oko 900 m; najčešći je u srpnju, a u travnju je češći nego u listopadu. Javlja se u neporemećenim danima. Etezije iz NW kvadranta povoljne su za zmorac na Marjanu, jer povećavaju temperaturnu razliku između kopnenog i morskog zraka. Ta je razllka povećana kada pojačan vjetar na visini ometa obalnu cirkulaciju; naime, tada je potreban
dodatni poticaj obalnoj cirkulaciji.
Zdolac prema Kozjaku ima na Marjanu najčešće smjer SSW, brzina mu je manja od brzine zmorca, a ima i manji horizontalni i vertikalni domet nego zmorac; najčešći je u rujnu, češći je u listopadu nego u travnju. Zbog manje veličine manje je trom od zmorca, brže se uspostavlja i često prethodi zmorcu. Javlja se u danima koji nisu sasvim neporemećeni.
Slabi južni vjetrovi jačine 1 Bf povoljni su za zdolac na Marjanu, jer smanjuju temperaturnu razliku između kopnenog i morskog zraka te su nepovoljni za zmorac. Ima više povoljnih čimbenika za zdolac koji su nepovoljni za zmorac. Vrijedi i obrnuto. Postoji tendenclja prema
redoslijedu poremećenje-zdolac-zmorac-poremećenje.
Zmorac i kopnenjak javljaju se na svim postajama u Splitu. Na povišenim danju puše još i zdolac iz SW kvadranta, a noću zgorac iz NE kvadranta ili iz SW kvadranta slaba i nestalna gornja povratna struja cirkulacije obronka.
Sklonost motritelja prema stanovitim smjerovima vjetra umanjuje jasnoću odlika dnevnih periodičkih vjetrova.

Ključne riječi

zmorac; zdolac; Split; Hrvatska

Hrčak ID:

67410

URI

https://hrcak.srce.hr/67410

Datum izdavanja:

19.12.2001.

Posjeta: 786 *